15.03.2005 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bejo, partner pěstitelů

Nizozemskou firmu Bejo Zaden, B.V., kterou v České republice zastupuje BEJO BOHEMIA, s. r. o., není našim zelinářům neznámá. Tato světoznámá společnost na trhu s osivy zeleniny pořádala koncem září ve svém sídle v nizozemském Warmenhuizenu tradiční dny otevřených dveří a my jsme se tam zajeli podívat.

Firma Bejo vznikla v roce 1978 sloučením dvou rodinných podniků, Beemsterboer (založena 1912) a Jacob Jong (založena 1899). V současné době zde pracuje zhruba 500 zaměstnanců. Společnost má po celém světě 18 dceřiných společností a zástupce ve 100 zemích.
Hlavním zaměřením společnosti je šlechtění, výroba i prodej osiv polní zeleniny po celém světě. Velkým úspěchem je vyšlechtění hybridních odrůd zaměřených na vysoký výnos a kvalitu. Velké investice jsou vkládány právě do oblasti výzkumu a tvoří zhruba 15 až 20 % z celkového objemu.
Šlechtění rostlin z klimatických důvodů samozřejmě neprobíhá pouze v Nizozemí, ale i v dalších státech. Například v Itálii, Polsku, Indii a v dalších zemích. Množení osiv se provádí hlavně ve Francii, v severní Itálii a v Kalifornii, nově také na jižní polokouli v Austrálii a na Novém Zélandu, kde je výhodou obrácený cyklus ročních období.

Úprava osiv
Všechna osiva, bez ohledu na místo vyprodukování jsou dovezena do Warmenhuizenu, kde probíhá náročný proces kontroly, čištění a úpravy.
Na dnu otevřených dveří, kam zavítalo i mnoho českých zelinářů, bylo možné si celý tento proces prohlédnout. Odborný výklad doplněný mnoha zajímavostmi během prohlídky podal jednatel Bejo Bohemia Ing. Pavel Ryba.
Nejprve je osivo zbaveno nežádoucích nečistot – částic půdy, zbytků rostlin a zejména semen plevelů. Podle druhu plevele jsou použity nejrůznější metody. Například k odstranění ježatky z osiva mrkve se využívá rozdílného povrchu semen. Následně se semena třídí systémem sít podle velikosti (např. zelí po 0,25 mm) a testují v laboratořích na přítomnost chorob. K dalšímu čištění mimo jiné slouží stroje vybavené fotobuňkou, které oddělí odlišně zbarvené (napadené) osivo (např. petržel a mrkev). Košťáloviny jsou testovány na přítomnost bakterie Xanthomonas.
Zkoumají se veškeré fyzikální a biologické vlastnosti semen: čistota, klíčivost, energie klíčení, vlhkost, HTS atd. Testy se provádí před i po úpravě osiv. Velkou výhodou je, že laboratoře Bejo vlastní od Nizozemského zkušebního ústavu (Naktuinbouw) akreditaci na certifikaci veškerého osiva. Celkový proces uznání osiva je tak rychlejší a jednodušší než u nás, kdy certifikaci musí provést vlastní laboratoře ÚKZÚZ.
K ochraně semen zejména před chorobami, ale i škůdci se provádí inkrustace – obalení vrstvou tenkého povlaku a do nějž je aplikována ochranná chemická látka. Zeleně zbarvené osivo obsahuje fungicid, červeně pak nejen fungicid, ale také insekticid. Tímto způsobem je cibule chráněná před květilkou cibulovou, mrkev před náletem první generace pochmurnatky mrkvové a košťáloviny před květilkou zelnou. Jinou metodou, pomáhající chránit semena před chorobami (patent firmy Bejo), je moření horkou vodou.
Po úpravě se semena dosouší na 8 % vlhkosti. Poté jsou zabalena a před expedicí uskladněna při konstantní teplotě 12 ˚C a vzdušné vlhkosti 35 %.

Vyprodukované osivo se rozděluje do dvou základních skupin:
- běžné osivo – standardní kvalita podle norem EU,
- Bejo precision – osivo nejvyšší kvality, kalibrované podle velikosti (zvyšuje vyrovnanost vzcházení i vývoje porostu).
Osivo v kvalitě Bejo Precision může být na přání zákazníka dodáváno v dalších úpravách – peletované, inkrustované insekticidem nebo předklíčené.
Největší výhodou předklíčeného osiva je jednotné klíčení a vzcházení, a tím i vyrovnanost porostu. Doba mezi vyklíčením prvního a posledního semene je tak mnohem kratší. Nevýhodou je oproti tomu kratší životnost osiva. Bejo dodává toto osivo prozatím u mrkve, petržele, čekanky, celeru, cibule a póru.
Nutno dodat, že všechny odrůdy jsou vyšlechtěny tradičními metodami byť za použití nejmodernějších technologií, což znamená, že firma Bejo Zaden nemá k dispozici žádné geneticky modifikované odrůdy. Byly sice zahájeny pokusy s G. M. O. za účelem získání pylové sterility, ale v roce 1999 byly úplně zastaveny.

Partner pěstitelů
Cílem dnů otevřených dveří není podle představitelů firmy Bejo - manažera pro východní Evropu Siema Beerse a obchodního manažera Dicka van der Zeijdena pouze představit novinky, ale také navázat co nejužší kontakt s pěstiteli, vyslyšet jejich přání a potřeby a pomoci jim uplatnit se na trhu. Důležitá je také pomoc v boji proti škůdcům a chorobám. Za tímto účelem jsou vydávány brožury k jednotlivým plodinám (např. mrkev a cibule) s podrobným popisem chorob a škůdců. Obsahují rady jak je co nejdříve rozpoznat a jak jim předcházet. I každoročně vydávané katalogy osiv obsahují pěstitelské informace včetně potřeby živin.
Aby byly produkty společnosti Bejo dobře prodejné, je velká pozornost věnovaná také zpracovatelům a spotřebitelům. Každý trh má svá specifika, avšak největší zájem je především o tradiční zeleninu. Až 85 % osiv jde na export.
Dále se také mluvilo o tom, že nízké výkupní ceny trápí i nizozemské zelináře a protože se 80 % zeleniny vyváží, je konkurence zejména polské zeleniny poznat i zde. A i když je zemědělství v Evropské unii dotováno, zelenina k dotovaným plodinám nepatří a to ani v Nizozemí.

Přehlídka výpěstků
Jak kvalitní rostliny z vyprodukovaného osiva vyrostou je možné v rámci otevřených dveří posoudit na pokusných parcelách. Každý návštěvník obdržel přehledně uspořádaný katalog, ve kterém našel informace nejen o jednotlivých plodinách a odrůdách, ale i o agrotechnických lhůtách atd. K shlédnutí byl prakticky celý sortiment firmy a také konkurenční odrůdy, takže bylo vidět, že produkty firmy Bejo ve světové konkurenci opravdu obstojí. Celkový počet vysazených odrůd byl opravdu úctyhodný - přes 100 odrůd květáku, zelí a mrkve, 60 odrůd cibule, přes 30 odrůd salátů a kedlubnů, zhruba 20 odrůd pórku, pekingského zelí, červené řepy a celeru.
V centru pozornosti se jako každý rok nacházely novinky. Jednou z nejžhavějších, která byla na dnu otevřených dveří představena a která jistě zaujme i naše pěstitele, byla cibule sazečka pod označením Quality inside – (přímo od šlechtitele), s vynikajícím genotypem, převážně se jedná o hybridní odrůdy. Je kalibrována do čtyř kategorií – od 10 až do 24 mm, což zaručuje vyrovnané dozrávání i velikost cibule a tím i vyšší výnos a má garantovaný zdravotní stav.
I u ostatních plodin byly představeny nové – většinou hybridní odrůdy, z nichž mnohé jsou vhodné pro pěstování v našich podmínkách a jsou už připraveny v nabídce Bejo Bohemia pro příští rok.

Biooprodukce
Přehlídka zeleniny nebyla věnována pouze konvenční produkci. Pět hektarů pokusných ploch bylo věnováno biologické produkci. Organickým osivům se Bejo věnuje od roku 1991. Především testuje, zda jsou stávající odrůdy vhodné pro ekologické zemědělství. Vlastní také certifikaci na výrobu organického osiva. Jak velká je perspektiva v této oblasti se teprve ukáže.

Technika
Kromě zeleniny bylo možné si prohlédnout také výstavu širokého sortimentu techniky určené pro zelinářství. K vidění byly traktory různých značek (nechyběl mezi nimi ani náš Zetor), zavlažovací technika, secí a sázecí stroje, sklízeče a plečky.
Přímo v akci bylo možné sledovat sklízeče zelí, secí stroje, sázecí stroje na košťáloviny a cibuli sazečku.

Na návštěvě
Kromě přehlídky zeleniny ve Warmenhuizenu měli návštěvníci možnost navštívit okolní farmy a zpracovatelské podniky. Například farmu specializovanou na výrobu zelí, ekologického pěstitele, firmu AJ STOOP, zabývající se zpracováním cibule atd. Letos se v Nizozemí očekává nadprůměrná úroda cibule – zhruba 1,5 mil. tun při průměrném výnosu 75 t/ha. Existují však farmy, které dosahují výnosu i 100t. Farmářská cena se pohybuje okolo 0,5 Kč/kg, cibule balená v pytlích se expeduje za 2,5 Kč/kg. Zajímavé je, že se cibule nedosouší na poli, ale až ve skladu. Sušení vzduchem ohřátým plynem trvá přibližně týden. Spotřeba je 4 kg/hod na jeden hořák. AJ STOOP ročně vyprodukuje 15 000 t cibule, zhruba 50 tun denně. Vyváží prakticky do celého světa.

Zhodnocení
Letošní ročník navštívilo zhruba 3500 návštěvníků. I přes těžký rok, které české zelinářství prožívá bylo mezi nimi i několik desítek zelinářů z České republiky. Současnou situaci hodnotí Ing. Pavel Ryba tak, že nejdůležitější je přenést se přes letošní zlomový rok. Příští léta by už měla být pro dobré pěstitele příznivější.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down