Na polích se zeleninou je sucho, závlahy pomáhají rostinám přežít, ale pěstitelé čekají na déšť, který by porosty decimované tropickými teplotami napravil. Sklizeň obilí pomalu končí, v minulosti v tuto dobu žně teprve začínaly.
Ve sklenících dozrávají salátové okurky, papriky, ale k doplnění sortimentu také, jahody, borůvky i maliny. Očekáváme sklizeň lilků. K dostání jsou česká a moravská rajčátka nejrůznějších druhů, tvarů a chutí. Velmi často jsou rajčata nabízena jako plody na celé větvičce (vianu) a které jsou obchodníky většinou chybně označována jako keříková. Chyba je v tom, že keříkové rajče je druh, který má nižší vzrůst a nevyštípává se, nechá se růst do tvaru keře, plody se sklízejí kombajnem a jsou určeny na průmyslové zpracování - do kečupů, pyré, šťáv. Oproti tomu rajčata která jsou nabízena v obchodní síti k přímému konzumu jsou rajčata tyčková, kdy se nechává růst jeden, častěji ale dva výhony a ty postupně odrůstají a plodí. Jejich plody se sklízejí buď jako jednotlivá rajčátka, nebo na celém vianu (větvičce) a neotrhávají se.
Sklizeň
Po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…), také naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Skliízejí se všechny druhy české zeleniny které u nás rostou. Cibule se ještě prodává jako řezaná s tenkou žlutou slupkou, místy nedovyvinutou a ořezanou natí. Tuzemské brambory, z letošní sklizně ještě mohou být označované jako rané. Během měsíce předpokládáme první sklizně zelí na průmyslové zpracování - k výrobě kysaného zelí.
Ve skladech
Kysané zelí od našich regionálních výrobců je stále k dostání a to jak v obchodní síti tak i v prodejnách našich pěstitelů. (farmářské obchody, nebo prodej přímo ze dvora) . V nabídce je i zpracovaná zelenina - čalamády, nakládané okurky, kečupy, různé šťávy a další dobroty.*
Zdroj: ZUČM