05.02.2010 | 04:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aflatoxiny v lískových ořechách

Lískový ořech je oblíbeným, celosvětově žádaným produktem. Pro svou vysokou nutriční hodnotu a obsah vitamínů se stal běžnou součástí našich jídelníčků. V pravěkých dobách byly lískovým oříškům přisuzovány léčivé i věštecké schopnosti. Keltská mytologie zná lísku s devíti ořechy, které obsahují moudrost světa; i hůl otka, podle české pověsti zabodnutá do země Přemyslem Oráčem byla lísková, a leckteří jasnovidci používají lískové větve k hledání pokladů a vody v zemi. I lískové ořechy však mohou být kontaminovány toxickými metabolity produkovanými plísněmi rodu Aspergillus, Penicillum a Fusarium a tudíž nebezpečné pro lidské zdraví.

Ořechy obsahují zárodek celé další rostliny a jejich biologická funkce spočívá v rozšiřování příslušného druhu. Vlastní ořech musí zabezpečit růst mladého organismu rostliny, proto v sobě obsahuje látky důležité pro první okamžiky růstu – vlákninu, vitamín C, selen, bor, jód, zinek, chrom, měď, železo, draslík, fosfor, síru, sodík, hořčík, vápník a kyseliny pantotenovou a listovou. Samotné ořechy jsou velmi bohaté na vitamín B, který je nezbytný pro lidský organismus. Má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a bílkovin. Vitamín B2 je nezbytný pro tvorbu krvinek a vitamín E je prevencí proti výskytu karcinogenních faktorů v organismu, a zároveň důležitý pro správnou funkci srdečního svalu. Ořechy jsou dále bohatými přírodními zdroji vápníku (růst kostí a zubů), železa (krvetvorba) a zinku (hormony). Významným se jeví především obsah rostlinných olejů. Tyto oleje obsahují značný podíl nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Obecně se dá říci, že je ořech velmi komplexní potravinou.
První zmínky o pěstování lísky máme zhruba z roku 400 př. n. l., kdy Enophen zmiňuje ve svém spise oříšek rostoucí v severní Anatólii a nazývá jej Pontus Nux. (Z řecko-latinského názvu Pontus Euxinus – Černé moře.) Z toho usuzujeme, že oblast okolo Černého moře a zejména dnešní Turecko je domovinou lísky, a že právě odtud se tato rostlina později rozšířila do světa. Dnes jsou lískové zahrady kolem celého pobřeží Černého moře a zabíhají až 30 km do vnitrozemí. Turecko má největší podíl na celosvětové produkci lískových ořechů, a je i hlavním dovozcem do České republiky.

Celý článek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 12/2009.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down