15.09.2020 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výnosové a růstové charakteristiky odrůd jabloní při nedostatku srážek

V roce 2014 byla založena výsadba patnácti odrůd jabloní na podnoži M9 v hustotě 2272 stromů/ha v lokalitě Holovousy pro hodnocení růstových a výnosových parametrů s ohledem na průběh počasí. Výsadba byla ponechána bez závlahového systému. V letech 2018 a 2019, kdy byl roční úhrn srážek hluboko pod dlouhodobým průměrem, byl vyhodnocen růst a plodnost odrůd. U jednotlivých stromů byl zaznamenán termín kvetení a na konci vegetace měřen obvod kmene pro určení plochy průřezu kmene ve výšce 0,6 m (TCSA – cm2).

V době sklizňové zralosti byly sklizeny plody jednotlivých odrůd. Byla zaznamenána celková sklizeň každého stromu (kg), z ní byla určena specifická plodnost (kg/cm2), plody byly rozděleny do čtyř velikostních frakcí (–65 mm, 65–75 mm, 75–85 mm, 85+ mm). Podle těchto dat bylo provedeno vzájemné srovnání jednotlivých odrůd. S ohledem na růst a plodnost byly odrůdy Topaz, Artiga, Flordika, Gala, Reluga a Frosta vyhodnoceny jako nejvhodnější pro výsadby bez doplňkové závlahy. S hodnocením odrůd se samozřejmě bude pokračovat i v příštích letech.

Během dvou let 2018 a 2019 se naskytla dobrá příležitost hodnotit růst a plodnost odrůd jabloní při odlišném množství srážek a jejich rozložení během vývoje plodů. Jak v roce 2018, který byl velice suchý v době kvetení i během vývoje a zrání plodů, tak i v roce 2019, jenž byl specifický velice nízkým úhrnem srážek v květnu, byly vyhodnoceny jako nejplodnější odrůdy Topaz, Artiga, Flordika, Gala, Reluga a Frosta. Tyto odrůdy měly velice malé zastoupení plodů menších než 65 mm ve sklizni. Jenom Gala a Flordika mají přirozenou tendenci tvořit menší plody.

Text a foto

Ing. Pavol Suran,

Ing. Veronika Danková,

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 9/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down