V průběhu skladovací sezóny 2016–2017 probíhal ve VŠÚO Holovousy pokus hodnotící změny kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek skladovaných v podmínkách ULO. Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření přípravky FruitSmart a SmartFresh (1–MCP).
Práce byla zaměřena na prověření prodloužení skladovatelnosti a konzumního období tří vybraných odrůd jablek 'Rubinola', 'Red Jonaprince' a 'Topaz'. Plody pokusných variant byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravků FruitSmart a SmartFresh (1–MCP), které u plodů inhibují účinky a produkci etylenu. Celkový pozitivní efekt aplikace na omezení poklesu kvality plodů během jejich skladování byl zaznamenán u všech hodnocených odrůd. Aplikace přípravků FruitSmart a SmartFresh měla výrazný vliv na zachování pevnosti dužniny plodů a významné prodloužení skladovatelnosti. Z pokusu také vyplývá, že posklizňovým ošetřením plodů oběma přípravky lze dosáhnout srovnatelné výsledky a oba pak významně prodlužují skladovatelnost plodů.
Text a foto
Ing. Ivana Pištěková, Ing. Lubor Zelený, VŠÚO Holovousy, s. r. o.
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 9/2017
Článek byl odborně recenzován.
Poděkování
Při výzkumu bylo využito infrastruktury projektu LO1608.
Použitá literatura je k dispozici u autorů.