14.06.2006 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řekni to květinou

Město Lysá nad Labem na počátku jara již tradičně hostilo jedny z prvních zemědělských a chovatelských podniků v letošním roce. Výstavy Zemědělec a Jaro s koňmi přilákaly přes dvacet tisíc návštěvníků, ale zdaleka však nebyly jediným důvodem, proč vážit cestu do středních Čech. Už po šesté se tu konala také prestižní soutěž studentů středních odborných škol a učilišť ve vazbě a aranžování květin Polabský motýl.

Hned první výstavní den byl pro studenty celkem sedmi odborných zahradnických a zemědělských škol zároveň dnem soutěžním. Pětičlenná družstva před sebou měla nabitý program. Letošní moto Řekni to květinou v sobě skrývalo čtyři soutěžní úkoly – zpracovat vlastní grafický návrh výstavní expozice na libovolné téma (vybranou slavnostní příležitost) a realizovat jej, prostřít a dekorovat stůl pro čtyři osoby k téže příležitosti, naaranžovat sesazovanou dekoraci z hrnkových rostlin a uvázat dárkovou kytici pro oslavence. Přípravy instalací probíhaly již od úterý, takže hned od počátku měli porotci i nezávislí pozorovatelé možnost prohlížet si jednotlivé práce a sledovat jejich vývoj v průběhu soutěže. Zvládnutí soutěžních úkolů kromě odborné poroty složené z předních českých floristů hodnotily ještě dvě poroty laické – novináři a přizvaní hosté. Odborníci měli pevně stanovená kritéria a zaměřili se zvlášť na grafický návrh expozice a techniku, dále na estetiku, celkový dojem, vystižení tématu, soulad jednotlivých úkolů a samozřejmě kvalitu a čistotu provedení. V neposlední řadě je zajímala také kreativita soutěžních týmů a to, zda jejich práce oplývala zajímavými nápady a čerpala z nových trendů.
Absolutní vítězství a cenu Polabského motýla z rukou ředitelky výstaviště v Lysé nad Labem Heleny Svobodové převzal tým studentů Vyšší odborné školy zahradnické a Střední zahradnické školy Mělník za ztvárnění narozeninové oslavy v dětském pokoji, druhé místo získali studenti Střední odborné školy stavební a zahradnické z Prahy 9 za expozici Den matek a třetí skončila Střední škola zahradnická Kopidlno s prací nazvanou Oslava prvního jarního dne. S odbornou porotou se ve svém hodnocení shodli i novináři a stejné tři školy obsadily pomyslné stupně vítězů i podle poroty složené z hostů a osobností, jíž předsedala herečka a moderátorka Bára Štěpánová. Velmi příjemně letos zpestřil předávání cen příchod Vesny, lépe řečeno Vesen – dívky oděné do květinovým modelů obdarovávaly přihlížející květinami a cibulkami.
Soutěž Polabský motýl byla podle mého názoru velmi dobře organizačně zajištěna. Návštěvníci měli možnost volně se pohybovat mezi soutěžícími, zblízka si prohlížet jednotlivá aranžmá a být přímo při jejich vzniku, aniž by to jakkoli ovlivnilo práci poroty či samotných studentů. Za přípravu soutěže proto jistě patří dík pracovníkům Výstaviště Lysá nad Labem i jejím patronům.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down