19.12.2006 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trendy ve skladování ovoce

Živé organismy se vyznačují dvěma důležitými vlastnostmi: růstem a vývojem. Po sklizni se plody „vyvíjejí“ dále, až dozrají a přezrají. To znamená, že po sklizni plody stále žijí. Zachování plodů při životě v průběhu skladování znamená spotřebovávání energie odbouráváním zásobních látek. To se děje dýcháním. Při dýchání probíhá v boxu proces, při kterém jsou odbourávány uhlohydráty a vzniká oxid uhličitý. To lze vyjádřit rovnicí C6 H12 O6 (cukr) + 6O2 (kyslík) = 6CO2 (oxid uhličitý)+ 6H2O (voda) + energie.

Po sklizni ztrácí 1kg ovoce na hmotnosti dýcháním a ztrátou vlhkosti při teplotě +15°C a rel. vlhkosti 50 % přibližně 2,00 g / den. Při teplotě +3°C a rel. vlhkosti 92 % už pouze 0,35 g / den.

Metody skladování

K metodám skladování řadíme mechanické skladování (pouze chlazení), obyčejné CA – skladování (kontrolovaná atmosféra CA).
Při obyčejném CA skladování dochází ke chlazení ovoce a vzduch ve skladu obsahuje celkem O2 a CO2 přibližně 21 % (např. 5 – 6% CO2 a 15 – 16 % O2). Při tomto typu skladování lze využít adsorber. Potom je složka O2 a CO2 menší než 21%.
Další z forem CA skladování je tzv. ULO skladování s využitím adsorberu (ULO = ultra low oxygen). V tomto případě je využívána metoda skladování s velmi nízkým obsahem O2 = 2% a nižším, aby se snížila intenzita dýchání a zvýšila se kvalita po vyskladnění. Rozdíl mezi CA skladováním a ULO skladováním spočívá v tom, že při ULO skladování se využívá měřící a regulační techniky.

Výhody ULO skladování
Mezi výhody řadíme lepší dosažení zelené základní barvy, výrazně pevnější produkt, delší skladovatelnost a nižší zasažení hnědnutí jadřince a nižší miskové hnědnutí slupky. Je tedy důležité velkou část úrody skladovat v ULO podmínkách, abychom dodali na trh ovoce ve výborné kvalitě.
Nevýhodou tohoto typu skladování jsou vyšší náklady na pořízení potřebné technologie (adsorber CO2, popř. N2 generátor, automatické měření a regulace).

Požadavky na box jsou následující:
 postavit dle používaných velkoobjemových beden,
 nutné : umožnit dokonalé proudění vzduchu,
 ve směru proudění bedny 10 cm od sebe, od stěny min 25 cm,
 ve směru kolmém na proudění vzduchu 5 cm od sebe, od stěny min. 25 cm,
 bedny do výšky : max. po spodní hranu výparníku,
 dostatečná tepelná izolace stěn, stropu, podlahy.

Při chlazení se požaduje:
 dostatečný výkon ( denní naskladněné množství zchladit na +2°C během 24 hodin),
 dostatečná cirkulace vzduchu během skladování,
-výkon výparníku ( m3/hod) = 50 x objem boxu (m3)
-při naskladňování a chlazení na skladovací teplotu ventilátory běží na plný výkon
 15 x – 30 x objem boxu (m3) v průběhu skladování – dle odrůdy,
 proto se u nás používá výkon výparníku 30 až 40 x násobek boxu v m3,
 vhodné je mít možnost regulovat otáčky ventilátorů, aby se vzduch v boxu neustále pohyboval,
 odtávání výparníků,
 systém měření odpadní vody od výparníků – nutné sifony, voda v systému.

Pokud chceme dosáhnout skladovacích ULO podmínek (02 pod 2 %), zjistíme, že v obyčejném chlazeném boxu to nelze. Box není dostatečně plynotěsný. Maximální dovolený součet otvorů na 100 m3 objemu boxu v cm2 je u obyčejné CA skladování 6,0 cm2. Při CA skladování s vápníkem je plocha otvorů 0,8 cm2, při skladovánís adsorberem CO2 0,2 cm2.

Netěsnosti jsou většinou způsobeny:
 netěsností dveří,
 průchodkami pro měření, chlazení , adsorbci,
 kontrolním okénkem,
 přetlakovým a podtlakovým ventilem,
 spojením stěn s podlahou,
 podlahou,
 špatné upevnění světel,
 netěsný odvod vody z výparníků .

Plynotěsný systém musí umožňovat provzdušnění v boxu, pro udržení stálé nastavené hladiny O2. Kontrolní okénko slouží hlavně pro kontrolu kvality 1 x měsíčně, k tomu jsou za ním připraveny přesně zvážené vzorky, nejlépe v síťkách. Dále by mělo umožňovat pohled na výparníky popř. s využitím zrcadla.
Vzhledem k nebezpečí zničení ovoce při poklesu O2 v boxu pod 0,8 %, musí být měřící přístroje velmi přesné a spolehlivé.
Pravidelně je potřeba provádět jejich kalibraci (1x měsíčně).

Regulace obsahu CO2 v boxu
CO2 vzniká při dýchání ovoce. Vyšší % CO2 je pro ovoce škodlivé, proto se musí odvádět z boxu.
1.CO2 v obyčejném CA boxu:
S rostoucím % obsahem CO2 v boxu adekvátně klesá hodnota 02 ( 21% - %CO2 = %O2)
vzduch je nasáván ventilátorem výparníku, a odsáván ventilátorem a PVC trubkou pod výparníkem. Tím je zabezpečeno proudění a výměna vzduchu v boxu.
2.CO2 v adsorbovaných CA boxech
Součet % podílu CO2 a O2 je mnohem nižší, než 21 % a je variabilní.
CO2 je odsáván, čímž umožňuje snižování hladiny O2 a to přibližně o 0,7 % a více za den.
Z tohoto důvodu se snižuje výrazně intenzita dýchání a prodlužuje se skladovatelnost produktů.

Snižování % obsahu CO2 se může provádět použitím:
a) Vápna
Hašené vápno v pytlích 25 - 50 kg. Pytle nesmí být z PVC, je nutno je otevřít a rozložit po boxu.
V boxu po naskladnění probíhá chemická reakce :

Ca (OH)2 + CO2  Ca CO3 + H2 O + teplo

Na počátku je účinek velmi účinný. Výsledkem je velmi nízká hladina CO2 v boxu.
Po nějaké době, když se vápno nasytí, začne hladina CO2 v boxu zpočátku pomalu a od hodnoty 1,5 % stále rychleji stoupat.
Pak je nutno buď vápno v boxu vyměnit, nebo ukončit skladování.
Řešení : Tento nepříznivý stav je možno řešit systémem ventilace boxů přes vnější zásobník vápna.
Tento systém vyžaduje krátké rozvody velkých průměrů pro využití komínového efektu při ventilaci.
Je finančně nákladný.

b) Aktivní uhlí
Má schopnost vázat CO2, je umístěno v adsorberu CO2.
Během adsorbce prochází vzduch z boxu přes adsorber zpět do boxu. CO2 hladina v boxu klesá, Aktivní uhlí se po určité době nasytí CO2. Čistí se proplachováním čistým vnějším vzduchem. (regenerace). Pak může opět následovat adsorbce.
To ovšem znamená, že se do boxu dostává velké množství vzduchu s 21 % O2. Tento nedostatek eliminovat znamená, že je nutné vzduchem chudým na 02 z jednoho válce, čistit druhý válec.
U adsorberu od firmy STOREX jsou 2 pracovní válce s aktivním uhlím, umožňující neustálou adsorbci a regeneraci střídavě v obou válcích.
Tzn. dvojnásobnou účinnost systému.
Schopnost adsorbce aktivního uhlí je závislá na teplotě a vlhkosti vzduchu. Proto se mezi kompresor a adsorber vkládá sušič, jako mezičlánek absorbující vlhkost vznikající stlačením vzduchu.

Naskladňování ovoce :

1. Nepřetržité chlazení s nepřetržitým chodem ventilátorů
2. Nucené snižování obsahu O2 může být zahájeno až po nachlazení na skladovací teplotu.
( N2 generátorem, spalováním O2, amoniakem a jinými metodami)
3. N2 generátor se použije na snížení O2 na 5 – 6 %, pak se vypne a nechá se ovoce dýcháním samo dojít na ULO podmínky

P O Z O R ! Nedodržení těchto postupů může způsobit vážné poškození vnitřních tkání u ovoce.

4. Je nutné 1 x měsíčně provést kontrolu vzorků roztříděním a rozřezáním včetně chování v pokojové teplotě.

Platí zlaté pravidlo : Kilo rozkrájeného ovoce šetří tuny ztrát ze skladování.

Vyskladňování ovoce :

1. Nechat ovoce co nejdéle při skladovací teplotě.
2. Při vyprazdňování boxu dochází ke ztrátám vlhkosti v plodech. Čím méně ovoce je v boxe, tím větší ztráty vlhkosti.
3. Znamená to vyprázdnit a prodat ovoce z otevřeného boxu co nejdříve v nejvyšší možné kvalitě.

Ztráta vlhkosti ovoce bude nižší, když :

1. Bude box úplně plný ovoce.
2. V poloprázdném boxu ztratí produkt více hody, než v plném boxu, protože vodní páry srážející se na lamelách výparníku procházejí menším množstvím skladovaného produktu.
3. Teplotní rozdíl mezi vzduchem v boxu a na výparníku bude co nejmenší.
4. Počet chladících akcí za den bude co nejmenší.
5. Výparníky mají stavitelné otáčky u ventilátorů.

N U T N É : Ovoce se musí vyskladnit dříve, než ztratí 4 % na hmotnosti ztrátou vlhkosti.

Faktory ovlivňující schopnost skladování

1. Doba sklizně
(nejčastěji jodový test škrobu)

Existuje základní protiklad mezi kvalitou (vzhledem) plodu (velikost,barva,chuť) a skladovací schopností. Pro získání kvalitního plodu pro okamžitý prodej sklízíme poněkud později.
Pro dosažení schopnosti dobré skladovatelnosti plodu musíme tento sklidit dříve. Zde musíme akceptovat nedokonalou chuť i případné snížení sklizeného množství.
Dlouhodobé skladování je možné je s předčasně sklizenými plody. Plody ještě nesmí být zralé, jen sotva nazrálé a mají pomaličku dozrávat za správných skladovacích podmínek.

Zlaté pravidlo zní : Později vyskladňovat, znamená dříve sklidit.
Později sklidit, znamená dříve vyskladňovat.

Dřívějším i pozdním sběrem jsou různé odrůdy jablek různě náchylné k různým chorobám ( např. hořká pihovitost, hniloba, sklovitost, nemoci ze skladování a pod. Je známo, že Golden Delicious trpí velmi často při pozdním sběru hořkou pihovitostí.
Správná doba sklizně je vždy kompromis mezi mnoha přáními. Čekání na vybarvení plodů většinou znamená podstatné zkrácení schopnosti kvalitního dlouhodobého skladování.

V každém případě je však výrazně lepší, je – li ovoce skladováno v adsorbovaných boxech. I zralé ovoce zde vydrží v dobré kvalitě mnohem déle, než v boxech pouze chlazených.
Např. pro odrůdy jako Cox Orange, prodávané hned v listopadu je skladování v ULO boxech velmi doporučováno.

2. Sklizeň probírkou
Je spojena s vysokými nároky na čas, námahu, organizaci práce. Ale její výsledky co do nárůstu kvality skladovaných plodů a tím i výraznější finanční zhodnocení jsou v normálních letech více, než výrazné.

3. Obsah minerálů v půdě
ovlivňuje skladovací schopnost u hodně odrůd jablek, menší vliv má u hrušek. V podstatě se jedná o obsah vápníku a draslíku a jejich vzájemné působení.
Na skladovatelnost některých odrůd mají vliv fosfáty, na některé fosfor.
Obecně řečeno vyšší obsah draslíku zlepšuje velikost,chuť, barvu a aroma plodů.
Vyšší obsah vápníku zlepšuje skladovací schopnosti.
Odborné prameny uvádějí, že pro skladovatelnost ovoce je nejdůležitější chemická analýza plodů.
Obsah minerálů v listech nemůže ovlivnit skladovatelnost plodů.

4. Produkční plochy
I nerovnoměrné zavěšení plodů, nestejná velikost plodů, mají vliv na schopnost skladování. Většinou to znamená něco o špatné výživě.

Zlaté pravidlo zní : Pěkné, pravidelné zavěšení plodů znamená správný poměr mezi vápníkem a draslíkem.

Všechna zde uvedená doporučení mají smysl jen při správné době sklizně a při správných skladovacích podmínkách. Zde je nutné pečlivě sbírat zkušenosti a vědět, že např. analýza plodů nám neřekne všechno o skladovacích schopnostech, že podcenění jednoho faktoru se vrátí v jiném ukazateli kvality skladovaného ovoce. Firma Pebaco Brno s.r.o. instalovala ULO technologii STOREX pro výzkum ovoce při ULO skladování ve VŠÚO Holovousy a připravuje instalování ULO technologie STOREX pro výzkum skladování zahradnických produktů na ZF v Lednici.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Zajímavý článek, je pravda, že tohle by využili i malí sadaři, kteří pěstují ovoce prakticky jen pro svoji potřebu. Jen si s tím často nevědí rady a nedokážou to technologicky dotáhnout do konce. Důležité je to proudění vzduchu. My na to doma máme šroubový kompresor od https://www.kompresory-filtry-servis.cz/sluzby/servis/servis-kompresoru ale spousta lidí spoléhá jen na běžnou cirkulaci, která je ale zpravidla nedostatečná.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down