Regulace násady hroznů je pracovní operací, která je primárně zaměřena na podporu produkce vysoce kvalitních hroznů určených pro výrobu přívlastkových vín. Operace v pozitivním směru ovlivňuje kvalitativní parametry hroznů a stále více se začíná uplatňovat v podmínkách moderních vinohradnických provozů.
Snížení počtu květenství nebo hroznů se projeví u zbývající násady optimalizací poměru mezi cukernatostí a množstvím kyselin, ale také příznivějším obsahem aromatických a fenolických látek. Regulaci násady hroznů se doporučuje provádět u pravidelně plodících odrůd s vysokou násadou hroznů a menší intenzitou růstu, u mladých výsadeb s nedostatečně rozvinutým kořenovým systémem, nebo u plodných výsadeb při delších periodách s nedostatkem vody a živin.
Z hlediska časového vymezení je nezbytné tuto pracovní operaci s ohledem na její charakter a zvolený způsob provádět v době před kvetením, až do období zaměkání hroznů. Podle charakteru mohou být odstraňována květenství, možností je také odrhování částí mladých bobulí z hroznů, jejich dělení, nebo redukce násady celých hroznů.
Odstranění květenství
Výhodou varianty spojené s odstraňováním květenství je, že se keře révy vinné dokáží hned od začátku vyrovnat s nízkým výnosem. Hrozny ponechané na keřích jsou pak kvalitně vyživovány. Výsledkem je tvorba větších bobulí a hroznů, pokud jsou po celou dobu vegetace zajištěny vhodné podmínky pěstování. Výhodou pozdnějšího provedení zásahu je možnost selektivního odstranění hroznů, které zaostávají ve vývoji, nebo hroznů, které se nachází na společném letorostu.
Pokud jsou odstraňovány jednotlivé hrozny (obr. 1), má význam odstranit zejména horní, obvykle méně vyvinuté hrozny nebo hrozny na krátkých, slabých letorostech, příp. hrozny zastíněné, orientované do vnitřního prostoru révové stěny. Hrozny by měly být odstraněny také v případech, kdy visí příliš blízko u sebe, protože v těchto místech dochází k rychlému rozšíření ohnisek hniloby (obr. 2).
Dělení hroznů
Vhodnou alternativou je také dělení hroznů (obr. 3), které spočívá v odstranění spodní nebo postranní (křídlaté) části hroznů (obr. 4). Tento způsob je vhodný zejména pro odrůdy s hustě nahloučenými bobulemi. Redukce kompaktnosti hroznů snižuje riziko vzájemného dosedání bobulí, což může v konečném efektu příznivě ovlivnit jejich zdravotní stav.
Popsané operace je vhodné provádět při teplém a slunečném počasí, aby bylo zajištěno rychlejší zasychání poškozených bobulí v kombinaci s jejich bezprostřední chemickou ochranou zejména proti plísni šedé.
Text a foto: prof. Ing. Patrik Burg, Ph.D., Ústav zahradnické techniky ZF MENDELU
Celý text článku naleznete v časopisu Zahradnictví 9/2024*
Úvodní foto: Dělení hroznů, a – odstřižení spodní části hroznu nůžkami, b – finální podoba provedeného zásahu
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!