Ze školkařského sortimentu

Na veletrhu Plantarium / Groen-Direkt jsou skutečně hlavním tématem zahradní rostliny. Tento veletrh organizuje několik testů novinek, aby představil nejnovější inovace v oboru. Hodnocení Nejlepší novinka a Nejlepší tržní inovace jsou otevřena i pro neúčastníky veletrhu.

Po letech selekce a šlechtění máte nový kultivar, který je připravený na trh? Chcete ho prezentovat mezinárodnímu obchodnímu publiku a zároveň podrobit hodnocení odbornou a nezávislou porotou? Využijte tedy hodnocení Nejlepší novinky. Nezávislí odborní porotci KVBC (nizozemské Královské zahradnické společnosti) vizuálně posuzují rostliny z hlediska okrasné hodnoty, jako je barva květů, doba a období kvetení, barva listů, tvar rostliny atd. Stejný důraz kladou také na jejich vlastnosti, jakými jsou odolnost, množení a využití.

Kritéria hodnocení

Okrasná hodnota, celkový dojem (včetně olistění a odolnosti),

- hodnota a jedinečnost novinky (do jaké míry je přínosem pro sortiment),

- použitelnost v zahradě, veřejné zeleni atd.,

- prezentace (včetně označení).

Letošní jarní etapa přinesla do sortimentu okrasných rostlin a dřevin nové kultivary, které se probojovaly do finálního výběru. Pojďme si některé z nich představit.

Thuja plicata Aldrich Mountain

Thuja plicata Aldrich Mountain je mrazuvzdorná forma, možná pozůstatek z poslední doby ledové. Byla nalezena ve výšce přes 1600 m n. m. na hoře Aldrich v centrálním Oregonu. Dříve byla považována za poddruh, v současné době se odborná veřejnost spíše přiklání k teorii, že se jedná o vysokohorský druh Thuja plicata, možná křížence mezi dvěma rody. Proto bývá označován také jako Chamaecyparis nootkatensis Aldrich Mountain.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 7/2024*

Podle materiálu Plantarium / Groen Direct zpracovala Daniela Urešová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down