Úpravy malých ploch zeleně – výtvarné koncepce a magie

V možnostech úprav malých a rozsáhlých ploch zeleně je rozdíl, který je dán nejen technickými možnostmi používaných dřevin. Nyní se budeme moci zaměřit na některé výtvarné metody.

Pro prvotní představu o projektu a možnostech realizace si lze malá zahradnická díla rozdělit podle nároků na „precizně upravené“, „přírodní“ a variantu „mezi“ oběma extrémy. Například do „přírodních“ lze zařadit skupinu naturalistických, evropských naivně rurálních, historizujících romantických i wabi sabi úprav.

Řešení výtvarné koncepce úpravy

Výše zmíněné koncepce jsou značně odlišné. Možnosti materiálů v prvcích jsou však tímto rozdělením jednoduše vymezeny. Jsou dány představy nákladů na prvky úpravy i další směr výběru materiálů. Precizně upravené bývají geometrické a abstraktní kompozice používající jasných linií a ploch. Zde splývá funkcionalismus, minimalismus a evropská renesance i baroko s dokonalými úpravami, ale i nepravidelných zahrad s precizní údržbou. Náročnost na preciznost provedení zde obvykle zcela odpovídá nárokům na údržbu, jenž jsou v úhrnu podstatnější položkou.

Z jiného pohledu, klasicky výtvarně, jsou s ohledem na uspořádání styly rozdělovány na formální úpravy označované také jako geometrické a nepravidelné. U formálních úprav jsou používány řezané dřeviny a kosené trávníky. Mají být snadno čitelné, prvoplánové, efektní a určeny pro jediný pohled. Materiály, například kameny nebo pochozí plochy, jsou čisté, odlišené od okolí, je zřejmá jejich precizní úprava. Náročnost na výtvarné schopnosti a odborné znalosti autora není až tak vysoká. Mimo tyto dvě možností, které popisuje i Zahradní architektura autorů Michálková a kol. (2021) kdy v kompozici převažují některé prvky nad jinými, jako liniové a (a)symetrické řešení kompozice, může být úprava pojata jako strukturální. Takové dílo je vnímáno jako více či méně heterogenní hmota, která může být zajímavá velikostí, tvarem, atributy detailů a podobně, lze řadit do nepravidelného stylu.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 6/2024

Text a foto: Bc. Miroslav Sedláček, Brno

Seznam použité literatury je k dispozici u autora

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down