Situace v sektoru jablek v ČR, Polsku a Itálii

Tento článek reprezentuje výsledky podpůrného projektu Situace v sektoru jablek v ČR, Polsku a Itálii (případová studie) a byl zpracován na základě potřeby podrobněji prozkoumat situaci v sektoru jablek v ČR, a i v předních evropských pěstitelských státech – Polsku a Itálii, které jsou zároveň i našimi nejvýznamnějšími dovozci tohoto ovoce. Cílem projektu bylo získání lepšího přehledu o situaci v sektoru jablek v ČR, Polsku a Itálii a většího porozumění o provázanosti zahraničních trhů s tuzemským.

Vzhledem k tomu, že produkce jablek je ovlivňována mnoha faktory od fáze pěstování po uplatnění produkce na trhu, projekt se zaměřil i na zjištění faktorů, které jednotlivé trhy ovlivňují. Jedním ze zjištěných faktorů je rozdílná struktura produkce v jednotlivých státech. V Itálii převažují malé rodinné farmy, které se dále sdružují a zaměřují se na export. V Polsku dominují menší pěstitelé, jejichž vývozním artiklem jsou nejen čerstvá jablka ale i jablečný koncentrát. Tuzemští pěstitelé mají rozmanitou velikost sadů, potýkají se s nevyhovující věkovou strukturou sadů a konkurenčním tlakem nezbytného dovozu.

Metodika

Získání a zpracování dat i rešerše proběhlo v roce 2023. Nejprve byly vybrány základní statistické údaje (výměra, produkce, výnos a věková struktura) o sektoru a následně byly tyto ukazatele vyhledány za jednotlivé státy a zvolené časové období, a to od roku 2010 do roku 2022 v databázi Eurostat. Pro zjištění faktorů ovlivňujících situaci v sektoru jablek v jednotlivých státech a jejich možných příčin byla zpracována rešerše z odborné literatury. Rešerše byla zaměřena především na významné pěstitelské oblasti, pěstované odrůdy, využívané technologie, způsoby odbytu a další faktory.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 6/2024

Text a foto Ing. Kristýna Kličková, Ing. Josefina Menzlová, Ing. Anežka Vorlíčková, ÚZEI

Článek byl napsán z příspěvku na Interní podpůrný projekt č. 1133/2023 „Situace v sektoru jablek v ČR, Polsku a Itálii (případová studie)“ v rámci institucionálního příspěvku č. MZe-RO0921.

Článek byl odborně recenzován. Seznam použité literatury je k dispozici u autorek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down