06.06.2024 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lesárium - nová expozice ČZU o lese a lesnictví na zámku v Kostelci nad Černými lesy

Lesárium – lesy pro život – to je název nové expozice o českých lesích, která byla slavnostně otevřena  25. května v rámci Dne otevřených bran  na zámku v Kostelci nad Černými lesy. Na vzniku expozice se podílely Lesy ČZU a Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v rámci projektu Vidět, cítit a zažít les na zámku v Kostelci nad Černými lesy, který byl financován z Fondů EHP 2021–2024.

Lesnická expozice Lesárium vypráví příběh rozmanitého a bohatého oboru a svým jedinečným pojetím, který zahrnuje prvky nejmodernějšího způsobu prezentace se zachováním autentického, tedy přírodního, dojmu prostředí lesa, a takto jej zprostředkovává široké veřejnosti. Rodiny s dětmi, studenti, školáci, laici i odborná veřejnost ocení přívětivé prostředí a způsob komunikace prostřednictvím textových panelů, interaktivních prvků a audiovizuálních podnětů. Prezentace je koncipována tak, aby každý návštěvním měl možnost zažít les všemi svými smysly.

Interaktivní výstava

Návštěvníci se v „prostoru lesa“ nejprve dozvědí něco o historii lesnictví a lesnického vzdělávání, která je s kosteleckým zámkem dlouho spjata a poté se seznámí se zajímavostmi o českých lesích. Další část expozice je zaměřena na představení všech důležitých funkcí lesa – zadržování vody, ochrana půdy, produkce dřeva, kyslíku, zvyšování biodiverzity, ukládání uhlíku a mnohé další. A jak vypadá současné moderní lesnictví vám představí část zaměřená na novinky lesnického výzkumu. „Návštěvníci si tak mohou prohlédnout například využití hydrogelu v lesnictví, ukázky moderního postupu uchování přírodnin pomocí metody plastinace nebo se seznámit s tím, k čemu slouží přístroje jako dendrometr či nebozez,“ upřesňuje pozvánku do jedinečného prostoru odborný garant expozice Radim Löwe z Fakulty lesnické a dřevařské.

Rektor Petr Sklenička, děkan FLD Róbert Marušák a vedení Lesů ČZU při slavnostním otevření Lesária

Nechybí ani možnost virtuální prohlídky míst, kde proběhl dosud největší lesní požár v České republice nebo se také nabízí příležitost zavítat do překrásného univerzitního lesa Národní přírodní rezervace Voděradské bučiny. Součástí vnitřní expozice je i badatelna pro děti, na kterou navíc navazuje venkovní stezka kolem zámku, a kterou tvoří 15 různě zaměřených interaktivních prvků. „Naše aktivity již několik let směřují k tomu, aby univerzitní zámek v Kostelci nad Černými lesy byl veřejnosti maximálně přístupný. Jsem proto velmi rád, že naše nová vnitřní expozice a venkovní stezka doplňují již tak široké portfolium aktivit směrem k veřejnosti,“ doplňuje Zdeněk Macháček, ředitel Lesů ČZU.

Lesárium bude otevřeno od 1. června do 30. září, a to vždy od pátku do neděle od 10 do 16 hodin.

Zdroj: TZ ČZU

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down