Monitoring škůdců polní zeleniny – 22. týden

Začíná migrovat a klást molice vlaštovičníková, někde již několik dospělců/rostlinu. Pokračuje kladení krytonosců a žír larev. Zvyšuje se početnost dřepčíků a dospělců zápředníčků, objevují se první požerky housenek zápředníčků a můr. Na rizikových plodinách/pozemcích hledat požerky osenice polní.

Pokračuje kladení a žír dospělců i larev mandelinky bramborové. Třásněnek i mšic je méně, nejspíše v důsledku srážek, které byly místy prudké, někde i s kroupami. I po ošetření zůstávají v hrachu kyjatky – sledovat početnost. Začíná létat mšice zelná a vytváří první kolonie. S různou intenzitou se mohou objevit housenky můr, bělásků, obaleče hrachového aj. Po deštích napadají okraje slimáci.

Brukvovitá zelenina

Začíná hromadný přelet molic, který bývá jiné roky až začátkem června. Dospělci mohou dočasně odpočívat i v jiných plodinách, ale do několika dní odletí. V porostech zůstávají dospělci krytonosců, kteří pokračují v kladení. I při nízké početnosti (1 brouk/několik rostlin) je hodně rostlin s vajíčky, larvami a vzrůstajícím poškození – zahnívání. Výskyt dřepčíků zůstává variabilní i v rámci jednoho podniku – od téměř nulových výskytů po požrané porosty s více než 10 dospělci/rostlinu. Objevují se požerky housenek zápředníčka, dospělců přibývá, škodlivost bude vzrůstat. Odchyty do feromonových lapáků zůstaly na loňské nízké účinnosti a v monitoringu se na ně nelze spolehnout. Začínají požerky od můr (můra zelná, m. kapustová aj.), na neošetřovaných plochách může škodit bělásek. Třásněnek a mšice zelné ubylo, buď ochranou proti jiným škůdcům nebo intenzivními srážkami, nové mšice i třásněnky přilétají.

Ostatní zelenina

Je důležité začít prohlížet rizikové porosty na přítomnost požerků a housenek osenice polní. Pokračuje nálet třásněnek na cibuli a do dalších plodin, i když při deštích se zpomalil. Výskyt mandelinky bramborové zůstává odlišný pozemek od pozemku. Ve většině porostů hrachu zůstávají kyjatky, létá obaleč hrachový. Listy špenátu může napadnout květilka. Postupně budou naletovat mšice do různých plodin, okraje polí mohou poškodit slimáci. Létají různé druhy můr, makadlovka řepná aj., škodlivost bude odlišná pozemek od pozemku.

Rizikoví jsou: krytonosci, molice, dřepčíci, třásněnky, mandelinka, housenky, květilky, drátovci, mšice, slimáci a další druhy.

Zdroj: VÚRV*

Úvodní foto: Daniela Urešová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down