Pro lokální producenty potravin je podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) stále obtížné dostat se do velkých supermarketů. Zvýšit povědomí o jejich výrobcích má proto soutěž Regionální potravina, jejíž 15. ročník dnes ministr zahájil na tiskové konferenci v Praze. Tradičně se do soutěže mohou hlásit producenti ze všech krajů kromě Prahy. Pod značkou Regionální potravina ministerstvo zemědělství podle Výborného aktuálně eviduje 428 výrobků od 332 producentů. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskuteční letos v létě.
Regionální potravina
Označení Regionální potravina mohou producenti na výrobku používat čtyři roky od jeho udělení. Za 14 let se do soutěže podle generálního ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Petra Dlouhého přihlásilo 18.718 výrobků, ocenění jich získalo 1473. "Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji," řekl. Nejpočetněji pak byly zastoupeny výrobky v kategoriích alkoholické a nealkoholické nápoje nebo ovoce a zelenina, a to ať v čerstvé, či zpracované formě, uvedl.
Do soutěže se podle ministra Výborného většinou, ze 67 procent, hlásí mikropodniky s méně než deseti zaměstnanci. Přibližně čtvrtina pak připadá na společnosti, které mají do 50 pracovníků, a zbylých osm procent jsou společnosti s 51 až 250 zaměstnanci, řekl Výborný.
Zdroj: ČTK