Soustavně je zkoumán a optimalizován vliv LED na pěstované kultury ale současně přichází vážná otázka o možných rizicích na lidské zdraví při práci pod LED světlem, které se stalo denní praxí.
Používání LED ve skleníkovém zahradnictví se rozšířilo v mnoha zemích světa. V Nizozemsku i díky nařízení Energy Efficiency Greenhouse Horticulture (EG). LED se šíří díky své ekonomické výhodnosti. Na přisvětlování zahradních kultur ve sklenících získává ve světě převahu LED osvětlení pro velmi úsporný provoz, který vychází až z pětinásobné životnosti zářičů s nižší emisí tepelného záření a nižším příkonem elektrické energie, než dosud využívané HPS lampy. O tom už bylo v minulých letech v časopise Zahradnictví pojednáno v několika příspěvcích. LED jsou velkým přínosem do pěstitelské technologie a ekonomiky. Stále pokračuje jejich ověřování na nových kulturách i nových odrůdách v kulturách, kde už jsou zavedeny. Výzkum je směrován hlavně na optimalizaci pěstební technologie, neboť se vliv LED u rostlin projeví i negativně při nesprávně zvolené intenzitě záření a složení spektra použitých diod.
Výzkum negativních dopadů
Negativně mohou být ovlivněni zářením i lidé, osoby dlouhodobě pracující v prostředí LED světel. Poněvadž zaměstnanci se pohybují v LED osvětleném prostředí mnohdy i po celé pracovní směny, podléhají dlouhodobému vlivu elektromagnetického záření na jejich zdraví, a poškozován bývá hlavně zrak. Výsledky tohoto bezpečnostního sledování jsou shrnuty a uvedeny níže.
Společnosti Stigas a Greenhouse Horticulture Netherlands v reakci na možnou skutečnost negativního vlivu LED na lidské zdraví sestavily doporučení zahrnující opatření, která mohou pěstitelé využít, a zvolit postup, který může vyloučit, aby práce s LED diodami a v jejich záření nebyla pro zaměstnance riziková.
Text a foto: prof. Ing. František Kobza, CSc., emeritní profesor MENDELU, Brno
Úvodní foto: LED v kontejnerové pěstírně
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 2/2024