Projekt Zdravý Buxus: nová příležitost zimostrázu?
Je tomu už několik let, co byl zimostráz upozaděn, poklesl o něj zájem a v návaznosti na to i samotná produkce. Četnost opatření a náklady na udržení dobrého zdravotní stavu rostlin vzrostly natolik, že převážily jeho přednosti pěstování. Byla narušena jeho odolnost vůči patogenům a škůdcům, a tím se zvýšily nároky na pěstování.
Nicméně přetrvávají kvality zimostrázu, díky kterým se stále jedná o nenahraditelný a nepostradatelný druh v zahradní architektuře. Odolnost vůči abiotickým stresům, snášenlivost pravidelného řezu i hlubokého zmlazení, charakteristický habitus, postavení, velikost a tvar listů a jejich zbarvení. Pro tyto vlastnosti si právem vydobyl své místo na výsluní nejen v historických zahradách.
Použití zimostrázu
Protože rostliny dobře snášejí řez, je zimostráz hojně využíván k tvarování a stříhání do různých forem. Již v období antického Řecka a Říma tvořil jako nižší plůtek ohraničení užitkových záhonů. Od praktického využití, přes dekorativní uzly renesance tzv. „Knotengarten“ se zimostráz stal hlavním prvkem parterů zámeckých zahrad v období baroka a rokoka. V kombinaci s barevnými štěrky zaručoval stálezelený zimostráz šlechtě po celý rok neměnný obraz. Ornamenty a broderie byly dále kombinovány s květinovou výsadbou letniček, nízko sečeným trávníkem a v dnešní době nejsou výjimkou ani variace s trvalkami. Buxus se nabízí také jako doplněk moderní architektury v podobě nejrůznějších tvarů a velikostí pravidelných krychlí a kvádrů, koulí, jehlanů, nebo střihem tvarovaných zvířat a figur. Přes svoji tvárnost zájem o něj klesá a s tím i počet a výběr z pěstovaných druhů a kultivarů v produkčních školkách.
Pokus Zdravý Buxus
S ohledem na klimatické podmínky původu nově vzniklých hybridů je řešen projekt, jehož cílem je ověřit odolnost těchto rostlin v našich podmínkách a vypracování metodiky pěstování zimostrázu. Projekt vznikl ve spolupráci tří subjektů. Soukromou firmou, univerzitou a historickou památkou. Pokus byl založen v roce 2022 na třech klimaticky odlišných lokalitách (Studenec na Vysočině, Lednice a Kroměříž). Celkem bylo vysazeno 420 kusů rostlin na každém stanovišti, ve třech opakováních a ve dvou variantách “Hýčkaná” a “Minimalistická”.
U rostlin Hýčkané varianty je instalována kapková závlaha a v druhém roce po výsadbě byly rostliny třikrát do roka v týdenním intervalu ve čtyřech opakováních přihnojovány vodorozpustným hnojivem ke kořenům. Jako kontrola k výše uvedeným novým hybridům byl použit Buxus sempervirens. Druh, u nás velmi často zastoupený ve výsadbách, který je rovněž druhem citlivým k napadení houbovými patogeny (Calonectria).
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 2/2024*
Text a foto: Ing. Marie Machanderová, Ph.D.,1doc. Dr. Ing. Petr Salaš,2Ing. Jana Burgová, Ph.D. ,2
1JM GREEN s.r.o., 2Zahradnická fakultaMendelova univerzita, Brno
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!