Stříbrnou vesnicí roku je Hrádek

Frýdecko-Místecká obec Hrádek získala druhé místo v celostátní soutěži Vesnice roku 2023. Slavnostní vyhlášení proběhlo v polovině září v Luhačovicích. Na republikovém poli dokázala, že její obyvatelé umí táhnout za jeden provaz. Podpořit obec na Jarmark venkova, kde proběhlo vyhlášení výsledků soutěže, přijely dva plné autobusy obyvatel Hrádku.

Vesnicí roku Moravskoslezského kraje 2023 se stala obec Hrádek. Další příčky v krajském kole obsadily Hodslavice a Ostravice. „Hrádek nás zaujal celkovou atmosférou a propojeností, kdy se do komunitního života zapojují i noví obyvatelé obce a polská menšina. Nikoliv bydlet, ale žít, to je heslo, které zde skutečně hmatatelně funguje, stejně jako koncepční přístup vedení obce v jejím rozvoji,“ konstatovala náměstkyně moravskoslezského hejtmana Šárka Šimoňáková. Moravskoslezský kraj se na krajském kole soutěže podílí organizačně, ale i finančně. Mezi tři vítězné obce kraj rozdělí půl milionu korun, které budou obce moci využít na svůj rozvoj. Od minulého roku jsou navíc obce, které se do krajského kola soutěže zapojily, zvýhodněny v rámci krajského dotačního programu Podpora obnovy a rozvoje venkova v Moravskoslezském kraji.

Poláci a Češi tu žijí ve shodě

Hrádek je obec, kde se podle statistik přes třicet procent obyvatel z necelých dvou tisíc hlásí k polské národnosti, se snažila upoutat hodnotící komisi spoluprací a bohatým spolkovým životem svých obyvatel. To je také jednou z hlavních myšlenek soutěže Vesnice roku, která se v tuzemsku koná od roku 1995. Vyznamenává obce, ve kterých kvete kulturní a společenský život a udržují se tradice. „Ukázali jsme, že Poláci a Češi u nás žijí ve shodě. To komisi zaujalo a ocenila i to, jak funguje naše Centrum volného času nebo jak zapojujeme nové obyvatele do života obce,“ vysvětlil starosta. Jak uvedl, řídí se mottem: Shoda buduje, neshoda ruinuje. Polsky: Zgoda buduje, niezgoda rujnuje. Kromě Základní a mateřské školy Hrádek v obci funguje také základní a mateřská škola s polským vyučovacím jazykem. V Hrádku se mohou obyvatelé zapojit do řady spolků, včetně hokejového a tenisového klubu. „Celostátní komise u nás strávila čtyři hodiny, díky tomu jsme mohli ukázat víc než té krajské, která na nás měla čas jen dvě hodiny,“ uvedl starosta stříbrné vesnice z Moravskoslezského kraje. Během návštěvy komise zpívali lidé na mostě přes řeku Olši, navštívili místní organizaci Polského kulturně-osvětového svazu, zašli do evangelického kostela a také k místní zvoničce sv. Izidora umístěné nad obcí, kde obyvatelé Hrádku vysadili jabloňový sad a Alej dobra.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down