Vývojové trendy v oblasti vinohradnictví naznačují, že při výběru vhodné pěstitelské technologie a zavádění nových, mechanizovaně prováděných pracovních operací budou pěstitelé stále častěji nuceni zvažovat jejich dopad na ekonomiku, ekologii a kvalitu produkce. Nejdůležitější jsou s ohledem na soudobý hospodářsko-společenský vývoj dopady na ekonomiku vinohradnického podniku.
Výběr a pořízení stroje proto musí odpovídat potřebám pěstitele i podmínkám jeho efektivního využívání. Svou činností by stroj neměl zhoršovat životní prostředí (např. utužení půdního profilu, hlučnost, emise aj.), ale měl by naopak napomáhat zachovávání ekologické stability krajiny, biodiverzity přírodního prostředí a přispívat k zajištění jeho trvale udržitelného rozvoje. Kvalita produkce je a zůstává prioritou každého pěstitele. Provádění mechanizovaných operací ve vinici proto nesmí znamenat její snížení. Pro uživatele techniky to znamená podřídit výběr každého stroje svým pěstitelsko–ekonomickým podmínkám.
Ruční práce vs. mechanizace
V tabulce je uveden přehled hlavních skupin pracovních operací prováděných ve vinicích s vyčíslením orientačních hodnot pracnosti. Z hodnot je zřejmé, že k nejnáročnějším operacím patří řez, zelené práce a sklizeň hroznů.
Vysoké hodnoty pracnosti korespondují zejména s vysokým podílem ruční práce potřebné pro kvalitní zajištění jednotlivých operací, souvisí však také s jejich opakovatelností v průběhu roku. Způsob zajištění pracovních operací koresponduje velmi často také s velikostí ošetřovaných vinic. U pěstitelů s malými výměrami vinic (přibližně do 0,5 ha) je převážná část pracovních operací prováděna ručně. U pěstitelů se střední velikostí ošetřovaných ploch (přibližně 1–10 ha) je poměr ručně a mechanizovaně prováděných operací vyvážený. Naopak u pěstitelů s velikostí ošetřovaných vinic nad 10 ha převládá ve většině případů podíl pracovních operací zajišťovaných výhradně s využitím mechanizace. Přechod k mechanizovanému zajištění operací souvisí s řadou aspektů, z nichž má největší vliv nabídka a cenová dostupnost techniky, rostoucí cena lidské práce, nedostatek pracovníků a časový tlak zejména pro zajištění sezónních operací.
Přehled hlavních skupin pracovních operací prováděných ve vinicích s vyčíslením orientačních hodnot pracnosti
Pracovní operace
Orientační pracnost (h/ha)
(%)
Řez a vyvazování tažňů
120
36
Údržba meziřadí a příkmenných pásů
25
7
Zelené práce
35
10
Chemická ochrana a hnojení
30
9
Sklizeň a odvoz hroznů
100
30
Ostatní práce
25
7
Celková potřeba práce
335
100
Textprof. Ing. Patrik Burg, Ph.D.,Mendelova univerzita v Brně,Zahradnická fakulta,Ústav zahradnické techniky
Lednice
Foto archiv autora, prospekty výrobců a uživatelů
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 9/2023.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!