16.08.2023 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny – 33. týden

Druhová pestrost škůdců na polích postupně ubývá, kopíruje nepříznivý trend v početnosti ostatního hmyzu. V teplotách přes 25 °C se obnoví přílet dřepčíků a urychlí vývoj i migrace molic. Účinnost pyretroidů se za vyšších teplot snižuje, brzké ranní aplikace fungují lépe. Mimo dřepčíků a molice hrozí překročení prahu škodlivosti u třásněnek, ostatní škůdci mají pouze lokální význam.

Početnost zápředníčků zůstává nízká, na málo ošetřovaných porostech mohou škodit housenky bělásků. Odchyty osenice polní jsou průměrné až podprůměrné, riziko škodlivosti housenek je nízké.

Bělásci a třásněnky

U brukvovité zeleniny zůstávají rizikovými škůdci molice a dřepčíci, kterých je stále dostatek. Zápředníčků je málo, ale lokálně se mohou přemnožit. Pokračuje nálet třásněnek, které jsou rizikové hlavně pro zelí. Bělásci jsou regulováni ochranou proti dalším škůdcům.
U ostatní zelenina zůstává nejvýznamnější třásněnka na cibuli, která stále naletuje do porostů z okolí. Pokračuje nálet osenice polní, početnost je zatím průměrná až podprůměrná, riziko škod je nízké. Vlhká půda může podpořit výskyt a následnou škodlivost pochmurnatky mrkvové.*

Zdroj: VÚRV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down