27.02.2022 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Světový trh s jablky

Světová produkce jablek se pohybuje v rozmezí 74–79 mil. tun, přičemž produkce jablek v Asii je nejvyšší ze všech kontinentů. Hlavní producentskou zemí je Čína, ale jsou zde i další velmi významné státy, jako je Írán, Indie a Japonsko, které produkují sice významné množství jablek, což se však projevuje na celosvětovém obchodu s čerstvými jablky jen minimálně, neboť prakticky celá produkce je spotřebována v místě produkce. V Severní Americe jsou po Číně druhým největším světovým producentem jablek USA, v Jižní Americe jsou to Chile a Brazílie.

V roce 2020 dosáhla produkce jablek v zemích jižní hemisféry 4,8 mil. tun jablek, tj. pokles o více než 4 % oproti předchozímu roku. Vysoká byla sklizeň jablek v hlavní producentské zemi této oblasti – v Chile. První odhady produkce v roce 2021 jsou většinou příznivé, vzhledem k vyšším sklizním v Austrálii, Brazílii a Jižní Africe bude celková sklizeň jablek v této oblasti meziročně velmi dobrá.

Produkce jablek v zemích EU a Velké Británii

Produkce ovoce byla v roce 2021 negativně ovlivněna výkyvy počasí především v zemích jižní Evropy. Nižší sklizeň jablek v meziročním srovnání vykazují také Dánsko, Švédsko, Litva i Rakousko. Naopak výrazný nárůst sklizně se očekává ve Španělsku, Maďarsku a Polsku. Sklizeň jablek v roce 2021 v zemích EU a Velké Británii se odhaduje v objemu 11,7 mil. tun, což představuje meziroční nárůst o 9 %, ovšem ve srovnání s tříletým průměrem se jedná pouze o nepatrné zvýšení.

Sklizňová sezóna jablek i hrušek byla v tomto roce vzhledem k výkyvům počasí v rámci celé Evropy a komplikovanému chladnému jarnímu počasí zpožděna minimálně o týden. Díky teplotně příznivému průběhu léta se ve střední a severní Evropě očekávala dobrá velikost plodů u později zrajících odrůd. Jarní mrazy a dlouhodobé chladné počasí v roce 2021 kvantitu jablek přímo neovlivnily, měly však částečně negativní dopad na kvalitu produkce, a to spíše v teplejších oblastech Evropy, jako je Španělsko, Francie, Itálie. Opakovaná krupobití poničila mj. významnou část produkce jablek nejen v Itálii, ale i v dalších státech. Polsko se potýkalo s velkými úhrny srážek a lze reálně předpokládat, že část produkce jablek bude nejen zde, ale i v jiných státech zasažena strupovitostí, což povede k významnému navýšení podílu jablek určených na zpracování.*

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 2/2022.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down