27.06.2020 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvedače letorostů ve vinohradnictví

Z pohledu pěstování révy vinné sehrávají tzv. zelené práce významnou roli. Toto společné označení zahrnuje řadu pracovních operací, která se s ohledem na růstovou fázi révy vinné provádějí v průběhu vegetace. Jedná se zejména o čištění kmínků, zvedání letorostů a jejich zavádění do dvojdrátí opěrné konstrukce, zakracování zálistků a letorostů nebo částečnou redukci listů v zóně hroznů a redukci násady hroznů. Vyžadují značné množství ručně prováděných činností, které u pracovníků předpokládají i určité zkušenosti a dovednosti. Rychlý nástup vegetace při teplém počasí v předjarním a jarním období posledních let způsobuje velký časový tlak na jejich provádění.

Včasné a kvalitní formování révové stěny výrazným způsobem přispívá k zajištění lepšího zdravotního stavu porostu, což vede ke snížení nákladů na provádění chemické ochrany. Ovlivněny mohou být také kvalitativní parametry hroznů jako např. cukernatost, obsah kyselin a vybarvenost hroznů u modrých odrůd. Formování révové stěny má význam zejména u vrcholových tvarů vedení, kdy letorosty vyrůstají z tažňů vyvázaných k vodícímu drátu. K základním operacím, které jsou uplatňovány při formování révové stěny patří podlom a zavádění letorostů do dvojdrátí. Podlom představuje pracovní operaci, která se z časového hlediska provádí s přihlédnutím k celkové velikosti ošetřovaných ploch od poloviny května do konce června. Jedná se o pracovní operaci, tradičně prováděnou ručně, jejiž cílem je odstranění nadbytečných, zahušťujících nebo nevhodně umístněných letorostů. Operace se provádí zpravidla jednou za vegetaci a má význam u bujně rostoucích odrůd např. Sylvánské zelené, Sauvignon, Svatovavřinecké aj.

Text

prof. Ing. Patrik Burg, Ph.D.,

prof. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D.,

Mendelova univerzita v Brně,

ZF v Lednici,

Ústav zahradnické techniky

Foto prospekty výrobců, uživatelů archiv autorů

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 6/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down