
Na letošním ročníku agrosalonu Země živitelka prohloubí Jihočeská univerzita (JU) profesní spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR (MZe). Memorandum, které zde bude podepsáno, otevírá cestu k užší vazbě mezi akademickým prostředím a praxí. Obě instituce chtějí společně rozvíjet vzdělávání kvalifikovaných odborníků, přičemž důraz bude kladen na vědu, výzkum, inovace i řešení environmentálních výzev.
„Jihočeská univerzita dlouhodobě spolupracuje s Ministerstvem zemědělství v oblasti výzkumu, legislativy i konzultací – například v oboru rybářství a managementu vodního hospodářství. Rostoucí poptávka po technicky vzdělaných lidech nás vede k otevírání nových studijních programů, které odpovídají potřebám trhu. Partnerství s MZe je pro nás klíčové, protože díky němu dokážeme připravit opravdu žádané specialisty,“ uvedl rektor JU Pavel Kozák.
Dohoda počítá s obousměrným propojením zkušeností: studenti budou absolvovat stáže na pracovištích ministerstva, zatímco ministerští odborníci se zapojí do výuky na univerzitě. „Ministerstvo zemědělství nabídne studentům možnost stáží, naši experti se budou podílet na vedení závěrečných prací a na vzdělávacích akcích, jako jsou semináře či konference. Společně chceme hledat témata, která přinesou inovace a praktická řešení pro udržitelný rozvoj sektoru,“ doplnil ministr zemědělství Marek Výborný. Partnerství umožňuje univerzitě pružně reagovat na vývoj trhu práce a otevírat studijní programy, které reflektují poptávku firem i institucí. Fakulta zemědělská a technologická akreditovala pro rok 2025 dva nové bakalářské obory – Výrobní technologie a Manipulační a dopravní technika. Připravuje také nový mezioborový program Aplikované inženýrské technologie, jehož cílem je vychovat specialisty pro inženýrskou praxi. Absolventi naleznou uplatnění v podnicích a organizacích, kde je odborníků dlouhodobý nedostatek.
Součástí letošního agrosalonu bude i slavnostní předání ceny ministra zemědělství pro mladé vědce. Ocenění letos získá Lenka Kajgrová z Fakulty rybářství a ochrany vod JU. Ve svém výzkumu se věnuje fungování rybničních ekosystémů a hledá opatření pro jejich ekologicky i ekonomicky udržitelné využívání. Zkoumá eutrofizaci, změny v poměrech živin a vliv invazních druhů. „Ocenění beru jako potvrzení, že má smysl hledat cesty, jak hospodařit v krajině udržitelněji a šetrněji. Motivuje mě pokračovat ve výzkumu, který propojuje vědu s praktickými dopady na přírodu i lidi,“ uvedla Kajgrová.
Návštěvníci agrosalonu se mohou těšit i na praktické ukázky toho, co univerzita dokáže vyrobit. Fakulta zemědělská a technologická spolu s Fakultou rybářství a ochrany vod nabídnou v expozici JU v pavilonu R3 vlastní produkty – například rybí saláty, sekanou, polévku Halászlé, ovocné marmelády, ocet z hlohu peřenoklaného, ghí, sýrový dip s chilli i nápoje z univerzitního minipivovaru.*
Zdroj: JU