04.03.2019 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Země bez stromů je chudá země

Kongresové centrum Aldis v Hradci Králové opět po roce hostilo setkání ovocnářů. Již 62. ročník této tradiční akce spolupořádaly Ovocnářská unie ČR a Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o. Uskutečnila se ve dnech 15. a 16. ledna, a i tentokrát zavítaly do přednáškového sálu přes čtyři stovky posluchačů. V předsálí své produkty nabídlo na 50 vystavujících obchodních společností.

O úvodní slovo se postarali jednatel VŠÚO Holovousy, s. r. o. Ing. Jaroslav Vácha a hejtman Královéhradeckého kraje PhDr. Jiří Štěpán, PhD. Kromě zástupců výzkumu přijala pozvání řada významných osobností zemědělského a potravinářského sektoru, včetně viceprezidenta Agrární komory ČR Ing. Václava Hlaváčka, CSc., náměstka ministra zemědělství Ing. Petra Jílka, místopředsedy zemědělského výboru PSP ČR Ing. Jiřího Kotta, ředitele ÚKZÚZ Ing. Daniela Jurečky a ústředního ředitele SZPI Ing. Martina Klanici.  Hovořilo se mimo jiné o ovocnářském výzkumu i praxi, uplynulé sezóně, a především o současných problémech tuzemského ovocnářství. Mezi ně se v posledních letech řadí nedostatek pracovních sil, samotný trh s ovocem, daňová politika státu, snižování portfolia přípravků na ochranu rostlin a také klimatické podmínky v čele se suchem a jarními mrazy. Jako jeden z prvních zaujal místo za řečnickým pultem předseda Ovocnářské unie ČR Ing. Martin Ludvík a jeho vystoupení bylo jako vždy posluchači velmi očekávané. Opět se týkalo zhodnocení uplynulé sezóny z hlediska ovocnářů a také palčivých problémů současnosti. Loňská sezóna byla podle Ing. Ludvíka komplikovaná. Úroda byla totiž poměrně vysoká, nicméně vyšší úroda nemusí v konečném výsledku pro ovocnáře znamenat dobrý rok. Ale pěkně popořádku. Zatímco předloňská sklizeň byla velmi ovlivněna jarními mrazy, v roce 2018 bylo mnohem větším problémem sucho.

Text a foto

Martina Hezká

Celý článek naleznete na stránkách časopisu Zahradnictví č. 3/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down