Letos začátkem srpna se vypravila skupina pěstitelů zeleniny do země paprik, klobás a tokajského vína, aby zde načerpala inspiraci od svých maďarských kolegů. Ve druhém dílu se spolu s nimi podíváme na farmu pěstitele papriky a cukrové kukuřice.
Navštívili jsme farmáře s rodinou, který obhospodařuje celkem 35 ha pozemků. Na farmě se zabývají pěstováním hlávkového zelí, rajčat, paprik a cukrové kukuřice. Přestože pěstují plodiny náročné na ruční práci, snaží se, aby bylo co nejvíce operací mechanizovaných. Mechanizaci si vyrábějí sami.
Odrůdu papriky ´Amy´ pěstují poloextenzivním způsobem. Půda není kryta mulčovací fólií a nejsou zde instalovány opěrné konstrukce. Porost zavlažují pásovým zavlažovačem. Produkci prodávají na průmyslové zpracování.
Výroba sadby začíná v polovině března. Výsadba začíná v květnu. Vysazuje se 40 000 až 50 000 kusů sazenic na hektar ve sponu 60 x 20 cm. Před výsadbou aplikují 400 kg/ha NPK, dále provádějí postemergentní aplikaci makroprvků i stopových živin. Postemergentní aplikace hnojiv je prováděna podle analýzy listů. Osevní postup je následující: pšenice, kukuřice, pšenice, paprika. Pod kukuřici se aplikuje 80 až 100 tun chlévského hnoje.
Ing. Radovan Tůma,
Zelinářská unie Čech a Moravy
Celý text článku naleznete v časopisu Zahradnictví č. 11/2016.