14.03.2023 | 05:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelináři: deklarujeme vysokou kvalitu tuzemské zeleniny

Tradiční Zelinářské dny pořádané Zelinářskou unií Čech a Moravy (ZUČM) letos proběhly ve dnech 30.–31. 1. v hotelu Jezerka na Chrudimsku. Na odborný seminář navázala diskuse o tématech, která pěstitele zeleniny trápí. Součástí programu byl také křest knihy Integrovaná ochrana zeleninyprof. RNDr. Ing. Františka Kocourka, CSc. a kolektivu autorů.

Ing. Petr Hanka završil svůj post předsedy ZUČM přednáškou shrnující současný stav tuzemského zelinářství. Zelenina tvoří přibližně jedenáct procent našeho jídelníčku, průměrně spotřebujeme zhruba 96 kg na osobu za rok. V roce 2021 utratil každý Čech za potraviny a nealkoholické nápoje průměrně 21 % z veškerých svých nákladů, což představuje částku 159 036 Kč. Z tohoto spotřebního koše ale utratil jen 3235 Kč za zeleninu a brambory. „Z toho vyplývá, že utratit víc peněz za zeleninu není takový problém, jak často zmiňují média,“ podotkl Ing. Hanka. Zelinářství je zdrojem zdravých potravin, a tak by na něj mělo být nahlíženo i z hlediska podpor ze státního rozpočtu. Bohužel mimořádná pomoc ze strany státu pro pěstitele zeleniny přes krizi v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině (pracovní síla, dostupnost a cena vstupů), covid a energetickou krizi (zvýšené náklady za energie, závlahu, chlazení, skladování, zpracování) byla nulová. I proto plochy zeleniny v roce 2022 poklesly o 5 %. Ing. Hanka poděkoval MZe za zachování podpory VCS pro zelináře i v novém období SZP. Rovněž kvitoval s povděkem novelizaci ZVTS, neboť 80 procent produkce zeleniny v ČR projde obchodními řetězci. Cenu zeleniny využívaly řetězce jako marketingový nástroj a prodávali ji pod nákladovou a nákupní cenou. „Bez obchodních řetězců neumíme zeleninu prodat, chceme mít ale s markety slušný vztah, aby nás brali jako partnery,“ uvedl Ing. Hanka. A dodal: „Chceme, aby řetězce lákaly zákazníky na to, že prodávají tuzemskou zdravou zeleninu. U privátních značek řetězců se bohužel ztrácí producent a země původu. Pracujeme na společné značce s Ovocnářskou unií ČR, která bude deklarovat vysokou kvalitu tuzemské zeleniny a ovoce.“ V roce 2022 zaujímala zelenina na našich polích 11 678 hektarů a 56 % bylo pěstováno v rámci integrované produkce.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 3/2023.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down