Almerie patří k vedoucím oblastem světového zemědělství, zaměřuje se především na produkci ovoce a zeleniny. Je součástí Andaluzie, jedné z 18 španělských autonomních společenství. Koncem podzimu přivítala profesionální zahradníky na 24. ročníku Expo Agro Almeria. Veletrh představil místní produkci ovoce a zeleniny a zaměřil se na problematiku využití biologicky účinných látek při produkci zahradnických výpěstků.
Jižní část španělského pobřeží, kterou zabírá právě Andaluzie, se rozkládá od Středozemního moře k pobřeží Atlantského oceánu a místní příjemné klima a přes 300 dní slunečního svitu každoročně láká mnoho turistů. Více než na turistiku se samotná Almerie zaměřila na zemědělství a nyní pokrývá 58 % andaluzské produkce ovoce a zeleniny a po 30 let je hlavním dodavatelem evropského trhu. Za posledních 50 let se zdejší pobřeží změnilo k nepoznání. Nejvyšší koncentrace krytých pěstebních ploch v Evropě převyšuje 35 tisíc hektarů a tyto plochy je možné obdivovat i z vesmíru.
Expo-Agro Almeria
Na almerijském výstavišti se každoročně konají dvě hlavní akce – vedle výstavy nábytku je to přehlídka místní zahradnické produkce. Na ploše sedmi tisíc m2 prezentují společnosti své novinky a návštěvníci mohou nahlédnout i do aktivit oficiálních institucí (vysokých škol či výzkumných zařízení).
Na pořádání všech ročníků veletrhu má velkou zásluhu andaluzská vláda. Její představitelé uspořádali v rámci zahájení veletrhu tiskovou konferenci. Místní podnikatelé by se podle ní měli zaměřit na tři hlavní segmenty – bio či ekoprodukci, zavádění inovací do výroby a vetší orientaci na mezinárodní trhy. Jejich prioritou by měla být modernizace skleníků – lehce poškoditelná skla je vhodné nahradit odolnějším plastem. V roce 2009 plánuje andaluzská vláda podpořit místní produkci 300 milióny euro ¬– 100 milióny na renovaci technologií, 80 miliónů chtějí investovat do zlepšení závlahy a nalezení nových zdrojů vody (např. odsolení mořské vody či využití odpadní vody z měst). Zbývajících 120 miliónů by mělo směřovat na modernizaci odvětví (např. na vzdělání).
Původním účelem přehlídky byla ukázka almerijských produktů. S jejich nárůstem se zvyšovala i prestiž veletrhu a dnes jsou zde kromě samotných výpěstků k vidění využívané technologie a prostředky. Veletrh slouží jako místo setkání všech, kteří se nějakým způsobem dotýkají zahradnické produkce v této oblasti. Více než 150 vystavovatelů z mnoha evropských i mimoevropských zemí představilo novinky a pokrokové technologie využívané v zahradnické produkci.
Zaujme i netradiční otevírací doba – veletrh bylo možné navštívit mezi 11. a 21. hodinou.
Co jste mohli vidět
Vedle problematiky biologické ochrany byl velký prostor věnován tzv. Fresh cut a Ready to Eat produkci. Jedná se o výrobky v čerstvém stavu upravené pro přímou konzumaci. Představené automaty s ovocem jsou například vhodné do nemocničních zařízení, škol či úřadů. Základem je zajištění delší trvanlivosti prodávaných výrobků. Omyté produkty se nakrájí, očistí a ošetří pasterizací. Při teplotě 1,6 °C vydrží minimálně 15 dní. Čerstvé zboží ke zpracování dodávají tři místní firmy. Celý výrobní proces je soustředěn do přívěsu kamionu, který je možné podle potřeby přesouvat a funguje tedy jako mobilní továrna.
V množství vystavovaných exponátů nás zaujala nabídka španělské společnosti Cipasi, výrobce polykarbonátových krytů na skleníky. Jejich výhodou je nerozbitnost a vysoká prostupnost pro světlo. Pro vylepšení izolace tepla je mezi jednotlivými vrstvami vzduchová náplň. Výhodou je dlouhá trvanlivost desek a díky nízké hmotnosti i jednoduchá manipulace. V nabídce je pět možných tlouštěk ve třech barvách.
Aktuální otázkou poslední doby se stala produkce energie z obnovitelných zdrojů. Almerie, ležící na Slunečném pobřeží, má díky 320 dnům slunečního svitu velkou kapacitu ve využití sluneční energie. Domácí společnost Solmeraya představila solární fólii, kterou je možné pokrýt například rezervoár s vodou. Zdánlivě nevyužitelná plocha se stane zdrojem energie. Jelikož místní produkce nepotřebuje externí dodávky energie, může být zde vyrobená energie dodávána do veřejné sítě.
Agrobio je jedním z největších španělských producentů čmeláka zemního. Ti zastávají stále důležitější roli ve skleníkovém hospodářství, kde opylují rostliny, čímž zvyšují výnosy a kvalitu produktů. Prodejní box obsahuje zdravou královnu schopnou klást vajíčka, dospělé dělnice a jejich zárodky, larvy a vajíčka. Vedle čmeláků produkují přirozené predátory škůdců či feromonové lapače. Využití biologických přípravků na ochranu rostlin je v Andaluzii dotováno místní vládou.
Belgická společnost Biobest se zabývá produkcí čmeláků po dvacet let a stala se jejich největším evropským producentem.Vedle recyklovatetelných čmeláčích boxů nabízí i přípravky biologické kontroly. Orientují se především na nizozemský a belgický trh, ve Španělsku spolupracují z 95 % s almerijskými producenty. Loňskou novinkou se stal systém Biobolo® určený k ochraně rostlin ve skleníku, který byl představen již na veletrhu HortiFair. Slouží k maximálnímu rozptýlení dravých roztočů v prostoru skleníku.
Výlet za rajčaty
Vedle jednání v rámci veletržního areálu si mohli návštěvníci prohlédnout nedalekou zeleninovou burzu Casi. Vznikla koncem první poloviny minulého století sdružením místních pěstitelů a původně se zaměřovala především na místní obchodníky. Průběžným růstem se v 60. letech rozšířili i na zahraniční trhy. Postupně došlo k navýšení členů a jimi obhospodařované plochy a dnes se místní produkce dostává do celé Evropy. Shromažďují zboží od více než dvou tisíc dodavatelů. V šesti skladištích s plochou bezmála 60 tisíc m2 obchodují z 95 % s rajčaty, kterých se tu denně prodá na dva milióny. Zbývajících pět procent zboží pokrývá obchod s vodními melouny, paprikami, lilky či okurkami. Všechny produkty pochází od prověřených dodavatelů a v průběhu pěstování jsou namátkově kontrolovány v jedné z pěti laboratoří. Velký důraz se klade na zdravotní nezávadnost a odpovídající kvalitu.
Šestkrát týdne dováží producenti své zboží, které ohodnocují pracovníci burzy. Ti stanoví cenu, se kterou zboží vstupuje do aukce. Jedná se o cenu maximální, která postupně klesá v závislosti na poptávce. Stejně funguje například nizozemská květinová burza v Aalsmeru. Zboží, které se neprodá, vstupuje do prodeje druhý den se sníženou cenou či je prodáno k průmyslovému zpracování. Dodavatel je o konečné ceně informován sms či přes internetovou schránku. Burza pracuje se sedmiprocentní marží. V průběhu letních měsíců zaměstnávají 500 pracovníků a jejich množství narůstá v průběhu zimy skoro na dvojnásobek. Disponují 40 vozidly a využívaná třídička rajčat klasifikuje 40 tisíc plodů za hodinu podle velikosti, barvy a tvaru.
Místní produkce
Na 37 tisíci hektarech krytých ploch se v zemědělském roce 2007/08 vyprodukovalo bezmála tři miliony tun výpěstků především zeleniny v hodnotě 2,4 milionů eur. Většinu produkce zaujímají rajčata, papriky a okurky, na jaře se zaměřují na melouny a fazolové lusky. Využívané fóliovníky nejsou vytápěny a nepředstavují tedy vysoké náklady. Zdejší klima (průměrná roční teplota 19,3 °C) dovoluje produkci plodové zeleniny po celý rok, čehož místní pěstitelé využívají především v průběhu zimních měsíců, kdy je cena těchto komodit vyšší a neexistuje větší konkurence. Teplota uvnitř fóliovníků je v zimě vyšší, v průběhu letních měsíců se uvnitř udržuje větráním a stíněním fóliovníků nižší teplota.
Ochranu provádí především proti molicím, mšicím a plísni šedé. Oproti dřívějšímu, ne právě střídmému využívaní pesticidů, se dnešní produkce soustředí na ochranu biologickou a podle poskytnutých informací je zhruba 50 % místních ploch ošetřováno tímto způsobem. Ochrana však probíhá i mechanicky. Aby se zamezilo přístupu škůdců do fóliovníku je zhotoven dvojitý vchod a všechny větrací otvory jsou zakryty látkou. Mnohde využívají i dezinfekci podrážek bot a pneumatik automobilů.
Jelikož se k produkci využívají stále stejné plochy, je nutné plodiny pěstovat v umělém substrátu. Používaná minerální plsť se postupně nahrazuje kokosovými vlákny, které mají delší životnost a jejichž výroba není energeticky náročná a jsou vlastně odpadním produktem automobilového průmyslu.
Almérie patří mezi nejsušší oblasti na celém světě, na pobřeží zde spadne ročně pouhých 200 mm, v nedalekých horách 500 mm, a to hlavně mezi říjnem a květnem. Voda k zálivce pochází nejčastěji z hlubokých studní, je přiváděna z hor a producenti využívají i malé množství zachycené dešťové vody. Původní otevřené závlahové okruhy nahradily uzavřené, které vrací nevyužitou zálivku a hnojivo zpět do sběrných nádob. Díky tomu již nedochází ke ztrátám vody a zasolení půdy.
Každý ze 20 tisíc místních producentů hospodaří na ploše kolem 2,5 hektaru. Svou důležitou roli zde proto plní odbytová sdružení. Cílovými stanicemi produkce jsou z 80 % evropské země jako Německo, Velká Británie, Itálie, Francie či Nizozemsko. Mezi pracovníky patří místní obyvatelé, nejčastější jsou rodinné farmy, ale velkou část pracovní síly tvoří emigranti především ze severních oblastí Afriky.
Tento rok se pěstitelé pochlubí na jubilejním 25. ročníku Expo-Agro Almeria, který proběhne 26. až 29. listopadu na almerijském výstavišti.