Zdravotní stav zeleniny začátkem září: saláty, cibule a papriky

Podzimní ochlazení a dlouhodobé ovlhčení porostů spouští typické bakteriální i houbové choroby široké škály zelenin. Nejvíce se poškození projevují na salátech, cibulích a paprikách.

Na listech hlávkového i římského salátu se objevují hnědé skvrny, po kterých se pletiva rychle rozpadají. Mikroskopické analýzy neprokázaly fytopatogenní houby ani bakterie.

Předpokládané příčiny:

  • mechanické poškození kořenů hmyzem,
  • poškození po nadměrném zamokření,
  • následné osídlení roztoči či háďátky.

Ochrana není možná, u později sklízených porostů lze preventivně aplikovat Baskus.

Cibule: dobrá sklizeň, pozor na skladované partie

Cibule má letos nadprůměrnou kvalitu. Před sklizní byl zaznamenán výskyt Stemphylium, který však výnos neovlivňuje.
Rizikem jsou však skladové choroby:

  • Fusarium,
  • krčková hniloba.

Pozor zejména na partie, které kvůli dešťům špatně proschly. Tyto cibule doporučujeme neukládat k dlouhodobému skladování.

Papriky: skvrny na listech a poškození třásněnkami

Na listech paprik se objevují nažloutlé skvrny s tmavým okrajem a následným odumíráním pletiv. Preventivní aplikace přípravku Baskus je vhodná zejména u porostů sklízených v průběhu září.

Mnohé rostliny zasychají od vrcholu a opadávají jim listy i plody. Laboratorní diagnostika potvrdila silný výskyt třásněnek, které jsou hlavní příčinou těchto poškození.

Zdroj: Rostlinolékařský portál

Úvodní ilustrační foto: Daniela Urešová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.