Meruňky (Prunus armeniaca L.) jsou pro české pěstitele i konzumenty atraktivní z několika důvodů, přičemž mezi nejvýznamnější patří doba zrání a vysoké množství obsahových látek, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. Tato studie se zabývala stanovením některých důležitých analytických vlastností (vitamin C, celkový obsah fenolických látek, flavonoidů, antioxidační kapacity a karotenoidů) u 15 vybraných odrůd meruněk. Z výsledků například vyplývá, že všechny odrůdy meruněk jsou dobrým zdrojem fenolických látek (51,19–263,62 mg GAE/100 g), flavonoidů (25,62–106,57 mg CE/100 g) a antioxidační kapacity (44,18–233,57 mg TE/100 g). Tato studie ukázala, že severoamerické odrůdy meruněk vynikají v hodnocených kvalitativních parametrech nad českými i francouzskými odrůdami.
Vitamíny jsou pro člověka zcela nepostradatelné, neboť si je lidský organismus není schopen sám syntetizovat. A tak nám nezbývá nic jiného, než je přijímat v potravě. Hodnoty vitaminu C byly měřeny ve dvou rozdílných vzorcích, a to v dužině a ve směsném vzorku. Z výsledků vyplývá, že nejvyšší průměrné zastoupení vitaminu C je ve směsném vzorku (průměrně 3,23 mg/100 g). V dužině plodu bylo průměrně 2,84 mg/100 g vitaminu C. Nejvyšší hodnota obsahu kyseliny askorbové (vitaminu C) ve směsném vzorku byla naměřena u odrůdy Veselka (11,94 mg/100 g) a také u odrůdy Harcot (7,76 mg/100 g), nízká hodnota pak byla zjištěna u odrůd Primaya (0,43 mg/100 g) a Candela (1,16 mg/100 g). Rozdíly ve zjištěných hodnotách jsou statisticky vysoce průkazné.
Jedna z důležitých funkcí karotenoidů je jejich působení jako prekurzory vitaminu A u živočišných organismů. Téměř všechny živočišné druhy jsou schopny enzymaticky přeměnit rostlinné karotenoidy ve speciální struktury vitaminu A (Gross 1991). Ve studovaných odrůdách dosahovala průměrná hodnota 1,43 mg/100 g. Nejvyšší obsah karotenoidů byl naměřen v plodech odrůd Harcot (4,42 mg/100 g), Velkopavlovická (2,75 mg/100 g) a Veselka (2,30 mg/100 g), nejnižší v odrůdách Pinkcot, Primaya, Dovrtělová a Wondercot (0,52; 0,55; 0,58; 0,59 mg/100 g). Kováčiková (1997) uvádí průměrnou hodnotu karotenoidů v meruňkových plodech 1,52 mg/100 g. Rozdíly mezi odrůdami byly potvrzeny jako statisticky vysoce průkazné.
Text a foto
Ing. Martina Göttingerová, Ing. Tomáš Nečas, Ph.D., MENDELU, Zahradnická fakulta v Lednici, Ústav ovocnictví
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 3/2021 s tématem měsíce Ovocnářství.