Podpořte české pěstitele zeleniny tím, že budete kupovat českou zeleninu. Pomůžete nejen jim, životnímu prostředí a české krajině, ale především svému zdraví. Česká zelenina je dobrou volbou pro zdraví, pro všechny, kteří dávají přednost lokálnímu původu potravin. Věrní zákazníci pomůžou českému zelinářství nejvíc.
Naše zeměpisná poloha sice nefandí celoročnímu pěstování zeleniny, ale přesto můžeme i v lednu konzumovat zeleninu šetrně skladovanou i opravdu čerstvou z českých a moravských skleníků. Přestože je leden a venku panuje zima, neměl by být pro milovníky lokální zeleniny problém si ve farmářských prodejnách i v obchodní síti vybrat právě zeleninu českého původu.
„I nyní je ve skladech českých pěstitelů dost zeleniny, která v našich kuchyních tvoří páteř lokálního a zdravého stravování: cibule, hlávkové zelí, mrkev, petržel, celer, červená řepa, pekingské zelí a další, které jsou téměř k nerozeznání od těch čerstvě sklizených. Pro milovníky „echt“ čerstvé zeleniny je i v zimě v nabídce plodová zelenina z českých a moravských krytých ploch. Hlavně rajčátka různých tvarů a chutí a okurky,“ dodává Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře ZUČM.
Na výběr má český zákazník také zpracovanou zeleninu. Kysané zelí, ale i další zeleninové druhy – „pickles“, které prošlo procesem mléčného kvašení, které mu dodalo přidanou hodnotu ve formě vitamínů, minerálů a specifické chuti. V obchodní síti je k dostání kysané zelí od prověřených českých výrobců, stačí si vybrat, zda budeme věrni známé lokální chuti, nebo ochutnáme kysané zelí od některého jiného českého zpracovatele – nebo zda si kysanou zeleninu nakoupíme přímo na farmě. V neposlední řadě si můžeme pochutnat také na nakládané zelenině v různých variacích, okurky, čalamády, zelí s různými přísadami a další.
V současné době jistě všichni zaregistrovali snahu českých zemědělců o férovou komunikaci s vládou nad podmínkami budoucího programového období společné zemědělské politiky EU. To je pro naše zelináře důležité, nicméně opravdu nejzásadnější pro každého zelináře je samozřejmě poptávka po jeho zelenině. Podpořte tedy naše české zelináře, tím, že dáte české zelenině přednost při nákupu ve svém obchodě nebo se za ním přímo vydejte. Pomoci vám může i mapa pěstitelů na webu ZUČM, kde lze najít i zpracovatele, farmářské obchody a další zajímavé příležitosti které vedou k české zelenině.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!