05.08.2022 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zahradnictví bez rašeliny pomůže záchraně klimatu

Německé spolkové ministerstvo výživy a zemědělství (BMEL) podporuje redukci používání rašeliny k výrobě zahradnických substrátů. Přestože rašeliniště tvoří necelá tři procenta zemského povrchu, váží více uhlíku než všechny světové lesy dohromady. Díky tomu jsou rašeliniště největšími pozemskými zásobárnami uhlíku. Těžba rašeliny má dopad na životní prostředí: při odvodňování rašelinišť se časem uvolňuje uhlík z rašeliny ve formě skleníkového plynu CO2.

Obzvláště velké množství emisí se uvolňuje v krátké době při těžbě a využívání rašeliny. Využívání půd na bázi rašeliny proto přispívá ke globálnímu oteplování. Je tedy jasné, že rašeliniště je třeba chránit.

Na ochranu rašelinišť vyvinulo Spolkové ministerstvo výživy a zemědělství (BMEL) spolu se svými výzkumnými institucemi koncepci opatření, která do roku 2030 výrazně sníží používání rašeliny v komerčním zahradnictví. V hobby sektoru má být používání rašeliny ukončeno do roku 2026.

Pokud má být spotřeba rašeliny snížena, je nutné ji něčím nahradit. Vývoj možných alternativ je proto ústředním aspektem opatření na redukci používání rašeliny v zahradnictví. BMEL podporuje takové projekty po celém Německu, které pomáhají firmám při přechodu na substráty se sníženým obsahem rašeliny. Kromě toho mají být zřízena odborná oddělení, jež budou zahradnickým společnostem poskytovat individuální podporu po celou dobu přecházení na alternativní substráty.

Koncepce zahrnuje následující opatření

  • Společný postup koordinovaný se zahradnickým sektorem pro vzájemné a dobrovolné snižování obsahu rašeliny v pěstebních substrátech
  • Výzkum ekonomicky konkurenceschopných řešení pro kompletní náhradu rašeliny
  • Vývoj modelových a demonstračních projektů pro dlouhodobou náhradu rašeliny
  • Odborné a spotřebitelské informace o vlastnostech a možných použitích náhražek rašeliny v substrátech*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down