V polovině listopadu se na půdě Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Praze-Ruzyni odehrál seminář Současnost a perspektivy využití makroskopických hub. Průměrná spotřeba hub na osobu se v Evropě se pohybuje kolem 2,5 kg, zatímco v Koreji je to asi 20 kg. Studium léčivých účinků hub se začíná v poslední době opět rozvíjet.
Ing. Ivan Jablonský, CSc., z ČZU na semináři hovořil o využití jedlých a léčivých hub. Celkově se odhaduje jejich počet na 140 tisíc, 14 tisíc bylo dosud určeno, z toho jsou asi dva tisíce druhů hub jedlých a lze pěstovat asi stovku druhů. Dvanáct tisíc druhů tvoří plodnice, 270 druhů hub je v Číně považováno za léčivé. Mezi hlavní druhy pěstovaných hub patří hlíva ústřičná (Pleurotus sp.), které se ročně vypěstuje kolem 4,9 milionu tun, následuje šiitake (Lentinula) s 3,4 milionovou produkcí, Jidášovo ucho (Auricularia sp.) s 2,7 mil., žampion (Agaricus sp.) s 2,2 mil. a do popředí se dostává rovněž penízovka (Flammulina) s 1,5mil. produkcí. Léčivé účinky hub mohou konzumentům pomoci proti diabetu, astma, obezitě, neurodegeneraci, zlepšují hojení kostí, slouží jako prevence kardiovaskulárních chorob, mají protinádorové a protirevmatické účinky, posilují imunitu aj.*
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2019.