10.10.2019 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výsledky veřejné ochutnávky jablek

Tradiční degustace odrůd jablek, která se konala v květnu na konci skladovací sezóny v Holovousích již jako 26. v pořadí, se zúčastnilo 32 převážně zkušených hodnotitelů. Celkem bylo anonymně v losovaném pořadí posuzováno 47 vzorků vybraných odrůd a novošlechtění, z nichž 20 bylo skladováno v podmínkách ULO.

Nejvíce degustovaných odrůd a novošlechtění bylo vybráno v rámci hodnocení odrůd a novošlechtění vyšlechtěných v Holovousích, deset odrůd bylo vybráno v rámci studia světového sortimentu jabloní a vzorky tří odrůd byly dodány z ÚEB Střížovice. Většina holovouských vzorků pocházela ze šlechtitelských výsadeb a deset z výsadby genofondu. Vlastního hodnocení se zúčastnilo 32 zkušených posuzovatelů. Do ochutnávky bylo zařazeno 47 položek, z nichž deset bylo skladováno v podmínkách ULO. Ostatní vzorky byly skladovány v univerzálních chladicích boxech při průměrné teplotě +2 oC. Vzorky byly předkládány do ochutnávky anonymně v pořadí získaném losováním. Výsledné pořadí každé odrůdy bylo získáno součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence a šťavnatosti dužniny, vzhledu plodů a dvojnásobku počtu bodů celkového dojmu chuti. Metodický postup hodnocení vzorků byl stejný jako u všech předchozích degustací v Holovousích. Každá posuzovaná charakteristika byla bodována podle devítibodových stupnic, kde hodnota 9 vyjadřuje vždy nejlepší úroveň. Výjimkou při této klasifikaci je charakter chuti podle kyselosti, kde by hodnota 9 měla odpovídat plodům nejsladším a naopak hodnota 1 nejkyselejším. Výsledné hodnoty posuzovaných charakteristik pro jednotlivé odrůdy a novošlechtění byly získány průměrováním bonitačních hodnot jednotlivých posuzovatelů, kteří ze statistického hlediska byli považováni za opakování. Výsledná celková bodová hodnota pro každou odrůdu byla získána součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence a šťavnatosti dužniny, vzhledu plodů a dvojnásobku počtu bodů celkového dojmu chuti. Charakter kyselosti je uváděn jen jako doplňující ukazatel kvality plodů a nebyl do výsledných bodových součtů zahrnut. Celkové bodové hodnoty byly rovněž vyhodnoceny statisticky analýzou rozptylu jednoduchého třídění a statistická významnost rozdílů mezi jednotlivými odrůdami byla vymezena Duncanovým testem.*

Text a foto

Ing. Jan Blažek, CSc.,

Ing. Lubor Zelený,

Jana Křelinová,

Ing. František Paprštein, CSc.,

VŠÚO Holovousy s. r. o.

Celý článek naleznete v časopise Zahradnictví č. 10/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down