17.07.2013 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výsledky organoleptického hodnocení skladovatelných jablek konaného v Holovousích 22. května 2012

Tentokráte jsme se velmi dlouho rozhodovali, zda-li má vůbec smysl pořádat naší tradiční jarní ochutnávku odrůd jablek. V loňském roce, kdy jsme v důsledku extrémního mrazového poškození měli nejnižší sklizně všech druhů ovoce v naší historii, jsme sklidili dostatečně velké vzorky plodů jen od několika málo odrůd. Navíc většina z nich byla ještě dosti silně poškozena opakovaným krupobitím. Nakonec ve prospěch této akce rozhodl až v poslední fázi poměrně dobrý stav vzorků skladovaných v podmínkách ULO.

Do vlastního hodnocení bylo zařazeno celkem 26 odrůd. U pěti z nich byly hodnoceny separátně vzorky skladované v tradiční chladírně a vzorky skladované v podmínkách ULO. Ve dvou případech byly vybrány dva různé klony stejné odrůdy.
Na rozdíl od našeho tradičního postupu však bylo tentokráte nezbytné z hodnocení vyloučit posuzování vzhledu plodů, protože většina odrůd by byla tímto hodnocením velmi znevýhodněna. Také počet účastníků byl v letošním roce podstatně nižší a to především z důvodu onemocnění řady zkušených degustátorů. Kompletně vyplněný hodnotící formulář odevzdalo 33 posuzovatelů. Na základě jejich hodnocení byla vypočtena výsledková tabulka.

Hodnocení vzorků
Postup hodnocení vzorků byl stejný jako v předešlých letech. Všechny posuzované charakteristiky plodů byly bonitovány podle devítibodových stupnic, kde hodnota 9 vyjadřuje vždy nejlepší úroveň. Výjimkou při této klasifikaci je pouze charakter chuti (kyselost), kde hodnota 9 označuje plody nejsladší a naopak hodnota 1 nejkyselejší. Výsledné hodnoty znaků pro jednotlivé odrůdy a novošlechtění byly získány průměrováním bonitačních hodnot jednotlivých posuzovatelů, kteří ze statistického hlediska byli považováni za opakování. Výsledná bodová hodnota pro každou odrůdu byla získána součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence a šťavnatosti dužniny a dvojnásobku počtu bodů celkového dojmu chuti. Charakter chuti je uváděn jen jako doplňující ukazatel kvality plodů a nebyl do výsledných bodových součtů zahrnut. Celkové bodové hodnoty byly rovněž vyhodnoceny statisticky analýzou rozptylu jednoduchého třídění a statistická významnost rozdílů mezi vzorky je vymezena vypočítaným intervalem spolehlivosti.

Výsledky hodnocení
Sumární výsledky hodnocení jsou uvedeny v tabulce. Jednotlivé vzorky odrůd a novošlechtění jsme seřadili v celkovém pořadí sestupně podle výsledné bodové hodnoty.

Text a foto Ing. Jan Blažek, CSc., Ing. František Paprštein, CSc.
VŠÚO Holovousy s. r. o.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 8/2012

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down