Již tradiční jarní degustace jablek se konala 25. 5. 2022 ve VŠUO Holovousy s. r. o. Této degustace se zúčastnilo 42 zkušených hodnotitelů a nabídnuto jim bylo celkem 41 vzorků, přičemž 36 vzorků pocházelo z holovouských sadů a pět vzorků poskytl ÚEB AV ČR v. v. i., stanice Střížovice. Z celkového počtu bylo 31 vzorků skladováno v podmínkách ULO (Ultra Low Oxygen, tj. skladovací komory s obsahem kyslíku pouze 1,2 %), zbytek v chladicích boxech. Výsledná umístění jednotlivých vzorků byla dána výsledkem součtu bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence, šťavnatosti, celkové chuti a vzhledu. Letošní ročník vyhrálo střížovické novošlechtění UEB 5060/1 skladované metodou ULO, na druhém místě se umístila holovouská Andera (skladovaná v ULO) a třetí místo obsadil Rubelit, střížovická odrůda rovněž skladovaná v ULO boxech. Z těch vzorků, které nebyly skladovány v ULO boxech, se nejlépe umístil holovouský Meteor, a to na sedmém místě.
Metodický postup hodnocení vzorků je každoročně stejný. Podle devítibodové stupnice se hodnotí následující parametry: vůně, charakter slupky, konzistence dužniny, šťavnatost, kyselost, celková chuť a vzhled, přičemž hodnota 9 odpovídá vždy nejlepší úrovni s výjimkou kyselosti, u které hodnota 9 odpovídá nejsladším plodům a hodnota 1 těm nejkyselejším. Hodnocení probíhá anonymně a před samotným hodnocením se podávají nulté vzorky pro kalibraci chutí všech přítomných hodnotitelů. Letos se jednalo o Idared a Braeburn. Pořadí vzorků během degustace je dané náhodným výběrem. Výsledné celkové hodnocení je získáno průměrováním bonitačních hodnot všech posuzovatelů. Všechna data byla statisticky zhodnocena, přičemž celková bodová hodnota pro každou odrůdu nebo novošlechtění byla získána součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence, šťavnatosti, vzhledu a dvojnásobného počtu bodů celkového dojmu chuti. Parametr kyselosti slouží pouze jako doplňující ukazatel charakteru chuti a do celkového hodnocení není započítán. Výsledky degustace jsou uvedeny v tabulce, ve které jsou jednotlivé vzorky seřazené podle finálního celkového hodnocení. V dalších sloupcích je pak uvedené průměrné bodové hodnocení jednotlivých charakteristik a pořadí, které tomuto hodnocení odpovídá.
Výsledky degustace Na prvním místě se s 46,64 body umístilo novošlechtění z ÚEB Střížovice UEB 5060/1 uskladněné metodou ULO. Tento vzorek měl nejlépe hodnocenou konzistenci, šťavnatost i celkovou chuť, ovšem ve vůni obsadil 27. místo a v charakteru slupky byl až 40. Na druhém místě se umístila Andera, odrůda z VŠUO Holovousy, také skladovaná metodou ULO. V celkové chuti byla na 2. místě, ve šťavnatosti a vzhledu 7. a 8. místo a ve vůni a konzistenci shodné 13. místo. V charakteru slupky byla 30.
Celý text článku včetně výsledků degustace jablek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 10/2022.*
Text a foto Mgr. Terezie Vojtová, VŠÚO Holovousy s. r. o.