Tradiční degustace odrůd jablek, která se konala ve středu 26. května 2021 v Holovousích již jako 28. v pořadí, se zúčastnilo 19 zkušených hodnotitelů. Celkem bylo anonymně v losovaném pořadí posuzováno 42 vzorků vybraných odrůd a novošlechtění, z nichž tentokrát až 29 bylo skladováno v podmínkách ULO.
Kromě pěti položek dodaných z ÚEB Střížovice všechny ostatní pocházely z VŠÚO Holovousy s. r. o. Výsledné pořadí každé odrůdy bylo získáno součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence a šťavnatosti dužniny, vzhledu plodů a dvojnásobku počtu bodů celkového dojmu chuti. Na prvním místě celkového pořadí se umístil vzorek novošlechtění ÚEB P 85/8 dovezený ze Střížovic. Na druhém místě bylo vyhodnoceno novošlechtění ÚEB 6581 dovezené také ze Střížovic. Na třetím místě byla hodnocena odrůda Meteor pocházející z VŠÚO Holovousy. Z položek, které nebyly skladovány v podmínkách ULO, byla nejlépe hodnocena odrůda Antopa, která se umístila 14. v celkovém pořadí.
Vlastního hodnocení se tentokrát z důvodu omezení vyvolaných kovidem zúčastnilo pouze 19 zkušených posuzovatelů. Do ochutnávky bylo zařazeno 42 položek, z nichž 29 bylo skladováno v podmínkách ULO. Ostatní vzorky byly skladovány v univerzálních chladicích boxech při průměrné teplotě +2 °C. Vzorky pěti položek byly dodány z ÚEB Střížovice. Ostatní vzorky pocházely z VŠÚO Holovousy, 22 z nich ze šlechtitelských výsadeb a 15 z výsadby genofondu. Vzorky byly předkládány do ochutnávky anonymně v pořadí získaném losováním.
Metodika hodnocení
Metodický postup hodnocení vzorků byl stejný jako u všech předchozích degustací v Holovousích. Každá posuzovaná charakteristika byla bodována podle devítibodových stupnic, kde hodnota 9 vyjadřuje vždy nejlepší úroveň. Výjimkou při této klasifikaci je charakter chuti podle kyselosti, kde by hodnota 9 měla odpovídat plodům nejsladším, a naopak hodnota 1 nejkyselejším. Výsledné hodnoty posuzovaných charakteristik pro jednotlivé odrůdy a novošlechtění byly získány průměrováním bonitačních hodnot jednotlivých posuzovatelů, což bylo ze statistického hlediska považováno za opakování. Výsledná celková bodová hodnota pro každou odrůdu byla získána součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence a šťavnatosti dužniny, vzhledu plodů a dvojnásobku počtu bodů celkového dojmu chuti. Charakter kyselosti je uveden jen jako doplňující ukazatel kvality plodů a nebyl do výsledných bodových součtů zahrnut.
Sumární výsledky hodnocení jsou uvedeny v tabulce. Jednotlivé odrůdy a novošlechtění jsme seřadili v celkovém pořadí sestupně podle výsledné bodové hodnoty. V dalších sloupcích jsou pro jednotlivé odrůdy uvedeny průměrné bodové hodnoty zbývajících posuzovaných charakteristik a pořadí, které jim ve vztahu k ostatním odrůdám odpovídají.
Celý text článku včetně výsledků degustace naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 8/2021.
Text a foto Ing. Jan Blažek, CSc., Jana Křelinová, prof. Dr. Ing. Boris Krška, Ing. Ivona Žďárská, VŠÚO Holovousy s. r. o.*