Pracovníci výzkumného týmu Integrovaná ochrana zemědělských plodin proti škůdcům, z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Praze-Ruzyni společně s týmem z České zemědělské univerzity v Praze provádějí týdenní monitoring chorob a škůdců polní zeleniny (od 1. dubna do 31. října) pro potřeby členů Zelinářské unie Čech a Moravy i dalších pěstitelů zeleniny. Garant za hmyzí škůdce je Ing. Holý, Ph.D., za oblast chorob doc. Ing. Jan Kazda, CSc.
Na spodní části cibule, u kořínků, se objevuje bílé mycelium asi u 1 % skladované cibule v povrchové vrstvě skládky. Na řezu pletiva sklovatí a vodnatí, jednotlivé vrstvy se mohou rozestupovat. Nakonec cibule zcela změkne a často „se pletiva roztékají“ a tím se choroba dále šíří. Konečné stadium choroby připomíná bakteriozu. Podle mikroskopického rozboru byla určena houba rodu Fusariumsp. Cibuli v polních podmínkách předčasně uschly listy. Konce listů zasychají, černají.
Charakteristickým znakem je zřetelná hranice mezi suchou a zelenou částí listů. Při laboratorním mikroskopickém vyšetření byly zjištěny ve vzorku pouze spory hub rodu Stemphylium. Porostům brambor v polních podmínkách velmi rychle zaschly čepele listů. Stonky zůstávají zelené. Mikroskopickým vyšetřením vzorku byl jednoznačně potvrzen výskyt houby Alternaria sp., která způsobuje chorobu alternariová skvrnitost bramboru. Celá zpráva diagnostiky chorob zeleniny ke zhlédnutí zde. *
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!