19.08.2024 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výrobci potravin mohou do 12. září přihlásit produkty do soutěže Česká chuťovka

Výrobci potravin mohou přihlásit své produkty do aktuálního 16. ročníku soutěže Česká chuťovka do čtvrtka 12. září. Nejlepší výrobky budou vyhlášeny ve čtvrtek 24. října v Národním zemědělském muzeu v Praze. Cílem soutěže je především upozornit na kvalitní české potravinářské produkty a pomoci výrobcům s jejich uplatněním na trhu. Novinářům to dnes řekl ředitel projektu Josef Sléha a další pořadatelé.

České potraviny hrají prim

Českolipský senátor Jiří Vosecký (SLK) řekl, že české potraviny jsou jedny z nejlepších, jsou ale často zastíněny reklamou na potraviny zahraničních firem. Proto je podle něj zapotřebí osvěta a podpora také od Senátu. Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova soutěž dlouhodobě zaštiťuje, předseda komise Vosecký přislíbil, že se pokusí dohodnout, aby se vyhodnocení soutěže příští rok uskutečnilo v Senátu. Loňské výsledky byly vyhlášeny v Národním zemědělském muzeu, stejně to bude letos.

Úspěch v soutěži umožňuje podle pořadatelů dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu. Nediskriminuje ale ani velké tuzemské výrobce, pokud vyrábějí kvalitní a chutné potraviny opravdu v České republice.

Součástí soutěže je také ocenění Dětská chuťovka, kterou vybírá dětská porota. Tři ceny dostanou i výrobky v novinářské ceně. Významná potravinářská osobnost z řad manažerů firem, technologů nebo potravinářských odborníků obdrží titul Rytíř České chuti. Loni titul získal šéfkuchař Petr Kosiner za tvorbu originálních receptur.

V loňském ročníku soutěže uspělo celkem 39 českých firem, ocenění Česká chuťovka si odneslo 140 nových výrobků, v kategorii Dětská chuťovka ocenila porota 17 výrobků. Novinářskou cenu získala paštika s brusinkami z rodinného řeznictví Hudera a syn, rib eye steak od firmy Maso uzeniny Polička a brynzáky Láznička od Knedlíků Láznička.

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka se rozhodla založit skupina nezávislých potravinářských odborníků v 90. letech v reakci na růst spotřeby co nejlevnějších potravin, která se nyní začíná vracet. Podle pravidel se soutěží například v kategorii pekařských, cukrářských, mléčných i masných výrobků. Svoji kategorii mají třeba nealkoholické nápoje, ale i piva, vína a lihoviny.

V Česku je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Jsou ale i další označení, například logo Vím, co jím, které označuje potraviny obsahující vyvážené výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down