Průmyslová výroba kompotů v Česku po roce 1992 výrazně klesla a v posledních letech se pohybuje v průměru kolem 4500 tun ročně proti průměrným 35 000 tun do roku 1989. Kvůli rostoucímu zásobení trhu čerstvým ovocem po celý rok klesá i zájem o kompotování v domácnostech.
Obchodníci hlásí stagnaci prodeje zavařovacích potřeb, na druhou stranu roste odbyt hotových kompotů, z nichž velká část je dovážena ze zahraničí. Kromě ukončení činnosti řady výrobních závodů a konzerváren během razantní privatizace se na poklesu výroby podepsala také nižší poptávka obchodní sítě. Příčinou bylo výrazné zdražení, protože stoupla cena cukru, surovin i pomocného materiálu. Na snížení domácí produkce kompotů má vliv i dovoz levných výrobků z Číny a jižní Evropy.
Klesá i zavařování doma, domácnosti upouští od zavařování kvůli zlepšující se celoroční nabídce čerstvého ovoce a růstu příjmů. Zatímco dříve první ovocný druh – jahody, byl v obchodech nejdříve koncem května, dnes je toto ovoce k dostání téměř po celý rok. Podobně je tomu i u dalších plodů. Navíc se rozšířila nabídka o exotické druhy, jako je mango, avokádo, granátová jablka či papaya.
V chování českých spotřebitelů sehrála důležitou roli i změna zvyklostí, protože zejména mladší generace se o kompotování nezajímá.
Stagnaci prodeje zavařovacích potřeb v posledních letech hlásí například Tesco Stores ČR. Podle jejich zástupců to lze přičíst jednak celoroční nabídce čerstvého ovoce a zvyšujícím se cenám cukru a samozřejmě i tomu, že lidé dnes tráví svůj volný čas aktivněji než dříve. Spíše než zavařování se věnují svým koníčkům a přátelům. Na druhou stranu lidé v obchodech více kupují hotové zavařeniny. Největší je v Tescu zájem o tradiční druhy - jahody, borůvky, lesní směs a meruňky.
ja si myslim,ze snizeni vyroby je take tim,jake silene peripetie musi kdejaky maly vyrobce projit pri ruznem schvalovani ruznych vyrobnich,skladovacich,dopravnich a ja nevim jakych predpisu.proc to muze fungovat na zapade od nasich hranic?tohle cele je ochrana velkych monopolu a zvysovani korupcniho prostredi.a hlavne musi se zamestnat spousta uredniku.