Den po začátku školního roku se na půdě Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích pod názvem Jablečný den aneb vše o jablkách uskutečnila akce určená pěstitelům a dalším zájemcům z řad odborné veřejnosti. Seminář se konal za podpory České technologické platformy pro zemědělství a prezentovala se zde práce vybraných holovouských výzkumníků. Na semináři se hned několik příspěvků věnovalo šlechtění jabloní, a to jak z historického pohledu, tak konkrétně o jednotlivých odrůdách vyšlechtěných v posledních letech právě v Holovousích.
Jak ve svém vystoupení ukázal prof. Dr. Ing. Boris Krška, šlechtění jabloní má v České republice velmi silnou tradici. Ačkoliv jsme ve světovém měřítku z hlediska produkce jabloní spíše malou a nevýznamnou zemí, šlechtitelem jsme naopak hodně produktivním. Statistická data z roku 2006 uvádějí, že celkem je na světě registrováno 840 odrůd jabloní, přičemž 98 jich pochází z Česka. Pro srovnání, nejvíce odrůd bylo vyšlechtěno v USA, konkrétně 107. Šlechtitelské cíle jsou všude na světě obdobné – patří k nim samozřejmě rezistence vůči chorobám a škůdcům, dobrá skladovatelnost, vizuální a chuťové vlastnosti a také zjednodušení uplatňovaných pěstebních opatření, jako je řez a sklizeň. Důležité je také získat sortiment odrůd s různou dobou kvetení a zrání. Problémem je podle profesora Kršky ale uplatnění nově vyšlechtěných odrůd na globálním trhu, neboť 60 až 70 procent celosvětové produkce je tvořeno jen několika málo odrůdami a prostor pro nové materiály je velmi omezený. Náklady spojené s prosazením nové odrůdy na světovém trhu se mohou vyšplhat až do miliónů eur, což se stalo například v případě odrůdy Pink Lady, jejíž zavedení na trh stálo přibližně milion eur za rok.*
Text a foto
Martina Hezká
Celý článek najdete v časopisu Zahradnictví č. 1/2021.
Toto mi připomíná mou velmi zajímavou brigádu, na které jsem byla loni v srpnu. Nakoupila jsem si nějaké oblečení, jako například monterky, pohorky a rukavice. Všechno jsem sehnala tady: https://armik.cz/ a vyjela jsem s kamarádem do Francie, kde jsem sbírali víno, ze kterého se později dělalo Šampaňské. Práce to byla dost náročná, ale vydělali jsme si opravdu skvělé peníze.