31.08.2003 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Voda letos udělá víno

Voda zřejmě letos rozhodne také o tom, z jakých vinic bude nejlepší víno. Pěstitelé předpokládají vyšší cukernatost zejména v dobrých a hlubokých půdách, zatímco na suchých hrozny zasychají a cukry nepřibývají.

Problémy mají také přetížené keře a někteří vinaři jim již byli donuceni odlehčit, výhodu mají proto vinice s limitovaným výnosem. V letošní sezóně se přitom hektarový výnos odhaduje na 5,5 tuny hroznů, což je asi o čtvrt tuny meziročně více. Obecně však pěstitelé očekávají po výborných ročnících 1997, 1999, 2000 a 2002 letos další špičkové víno.
Podle vinaře a šlechtitele Miloše Michlovského z Rakvic nebude ale záležet jenom na cukru, ale také na obsahu kyselin, extraktu a dalších znacích. „Když by se víno podařilo, pak lze hodně očekávat od vín červených a odrůd postavených na plnosti, extraktu, délce, tj. od později dozrávajících,“ soudí Michlovský, který chce začít s vinobraním v polovině září.
Společnost Znovín Znojmo se sídlem v Šatově, začala sbírat nejranější odrůdu Irsay Oliver, po které bude následovat zřejmě Muškát moravský a následně Müller Thurgau. Podle generálního ředitele Znovínu Pavla Vajčnera lze zhruba z 1680 hektarů ploch v regionu očekávat mimořádná vína, ale mnohdy s rozdíly v jednotlivých lokalitách. Průměrná cukernatost by mohla dosáhnout až dvaceti stupňů, což je asi jeden o stupeň více než loni.
Nedostatek vody řeší i jeden z největších pěstitelů sazenic vinné révy, společnost Agromoravia v Moravské Nové Vsi. Od května zavlažuje cisternami 650.000 sazenic, které jsou připraveny pro finišující výsadbu před vstupem do Evropské unie. Čeští vinaři nejsou jediní, kdo očekávají vynikající sklizeň. Sucho a vedro dělají radost také německým a francouzským vinařům. Němečtí pěstitelé věří, že letošní ročník by mohl být nejlepší za poslední desetiletí a nejlepší ročník od roku 1976 předpověděli i francouzští pěstitelé vína z oblasti Beaujolais.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down