Rybíz černý je významným druhem ovocné dřeviny pěstované v komerčních výsadbách i drobnými pěstiteli. Silně aromatické plody využívané pro přímý konzum i ve zpracovatelském průmyslu jsou hodnotným zdrojem vitamínu C a některých flavonoidů. Listy černého rybízu obsahující též flavonoidy a třísloviny se uplatňují sušené jako farmaceutická droga.
Hospodářsky důležitým škůdcem černého rybízu je drobný členovec ze skupiny roztočů – vlnovník rybízový (Cecidophyopsis ribis). Tento roztoč patří k obávaným škůdcům, protože výrazným způsobem snižuje plodnost a vitalitu napadených keřů. Je představitelem početné skupiny vlnovníkovců – taxonu zahrnujícího výlučně fytofágní druhy roztočů. Vlnovník rybízový má protáhlé, válcovité tělo bělavé barvy. Dospělí jedinci dorůstají velikosti kolem 0,3 mm.
Text a foto
RNDr. Jan Kabíček, CSc., FAPPZ, ČZU v Praze
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 10/2017