Osivo dvou odrůd cibule kuchyňské (´Alice´, ´Lusy´) bylo ošetřeno roztokem syntetického brassinolidu (analogem k 24–epibrassinolidu) v koncentracích 1.10-5 mol/l, 1.10-7 mol/l, 1.10-9 mol/l a 1.10-11 mol/l. Pro klíčení v laboratoři byly navozeny optimální a deficitní vlhkostní podmínky. Po dobu 19 dní byl pravidelně sledován počet vyklíčených semen. Ošetření mělo vliv na klíčivost osiva převážně v prvních dnech klíčení. V případě deficitních vláhových podmínek se při počítání provedeném šestý den ukázal pozitivní vliv ošetření brassinolidem o koncentraci 1.10-9 mol/l a 1.10-11 mol/l u odrůdy ´Alice´ oproti suchému osivu a osivu ošetřenému pouze vodou. V případě odrůdy ´Lusy´ tento vliv nebyl průkazný. Ve všech případech působilo inhibičně ošetření syntetickým brassinolidem o koncentraci 1.10-5 mol/l. Výsledky rovněž ukázaly na odrůdové rozdíly (resp. rozdíly partie) v reakci na ošetření.
Text a foto Ing. et Ing. Jitka Doležalová, Ing. Martin Koudela, PhD. Katedra zahradnictví, ČZU v Praze
Celý článek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 12/2013