Česnek setý (kuchyňský) je jedním z nejrozšířenějších druhů zeleniny, která se pěstuje po celém světě. Je množen výhradně vegetativně, a proto v něm došlo k akumulaci značného počtu virů. I když jsou samotný česnek nebo jeho extrakty někdy využívány proti virům a jiným patogenům napadajícím člověka i zvířata, s jeho vlastními viry si příliš poradit neumí.
Většina virů napadajících česnek má vláknitý tvar částic. Jejich délka se pohybuje mezi 400 až 800 nm při průměru mezi 12–14 nm. Z tohoto tvaru vyplývá jejich značná ohebnost. Pouze příležitostně česnek napadají i viry s jinou morfologií částic: izometrickou, tyčinkovitou, baciliformní, či kulatou s dvouvrstevnou membránou na povrchu. Vzhledem k jejich poměrně sporadickému výskytu se jimi nebudeme dále zabývat. Viry s vláknitými částicemi patří do tří rodů ze tří čeledí: rod Potyvirus (čeleď Potyviridae), rod Carlavirus (čeleď Betaflexiviridae) a rod Allexivirus (čeleď Alphaflexiviridae).*
Text a foto
prof. Ing. Pavel Ryšánek, CSc.,
Ing. Lenka Grimová, PhD.,
Jiří Danko,
Faten Mansouri,
Ing. Miloslav Zouhar, PhD.,
Katedra ochrany rostlin,
Česká zemědělská univerzita v Praze
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 4/2017.