Společnost Vinné sklepy Valtice využila mrazivého počasí a sklidila Veltlínské zelené na specialitu, takzvané ledové víno. Celkem 6,5 tuny hroznů ve vinici Dunajovský Kopec prošlo až desetistupňovým mrazem, který snížil v surovině obsah vody. Cukernatost dosáhla 40 stupňů.
Výroba ledových vín už na Moravě zdomácněla, zejména kvůli příznivému klimatu moravských vinohradnických oblastí. Moravská ledová vína jsou ve světě ceněná a právě ledové Neuburské 2001 z Vinných sklepů Valtice získalo na prestižní výstavě v Panamě titul Velký šampión století.
Valtická společnost letos vyrobila zhruba 2,5 milionu litrů vína. Kvůli kroupové kalamitě na vinicích to bylo přibližně o desetinu méně než loni. Odhadované tržby dosáhnou 200 milionů Kč, což je stejná hodnota jako loni. Letos firmě začalo plodit asi 20 hektarů nové výsadby, v dalších třech letech pak začne využívat dalších 50 hektarů nyní ještě mladých vinic.