Tradiční dvoudenní odborná konference Zelinářské dny 2025 s podtitulem Síla zdraví z našich polí, která se odehrála koncem ledna v hotelu Jezerka v Seči na Chrudimsku pod taktovkou Zelinářské unie Čech a Moravy, z. s., (ZUČM), přinesla aktuální poznatky ze zelinářského sektoru. Palčivým problémem zelinářů zůstává byrokracie, dostupnost pracovní síly i férové ceny pro pěstitele dodávající produkci do řetězců. Nezbytná je propagace, ať už jde o značku Ovoce a zelenina s rodokmenem nebo projekt Půl talíře.
Konference proběhla pod záštitou ministra zemědělství Mgr. Marka Výborného a rektora České zemědělské univerzity v Praze prof. Ing. Petra Skleničky, CSc. V úvodu poblahopřála předsedkyně ZUČM Ing. Monika Nebeská emeritnímu předsedovi a zakladateli ZUČM Ing. Jaroslavu Zemanovi k životnímu jubileu.
Situace v zelinářském sektoru
„Smyslem naší práce je pěstovat kvalitní a zdravou zeleninu, a to udržitelně a efektivně se zapojením všech článků řetězce od semínka po talíř,“ uvedla předsedkyně ZUČM. V loňském roce se tuzemští zelináři potýkali s extrémy počasí – suchem, mrazem, nadměrnými srážkami, kroupami i povodněmi. Po povodních se podařilo vyjednat s Ministerstvem zemědělství a SZIF úlevu pro pěstitele v podobě omezení kontrol. „Celkové škody nebyly u zelinářů tak viditelné jako u ovocnářů a na potřebné finance jsme nedosáhli. Zelenina je přitom podle mého názoru klíčovou součástí českého zemědělství,“ podotkla předsedkyně ZUČM. I Zemědělské družstvo Všestary loni utrpělo ztráty způsobené kroupami, po nichž se kvalita cibule prudce zhoršila a podnik utrpěl ztrátu 3500 t cibule, v přepočtu zhruba 35 milionů korun. Podle Ing. Nebeské je sice zelinářství v ČR odvětvím s vysokým zastoupením organizací producentů, přesto má slabou pozici proti odběratelům zeleniny nebo některým téměř monopolním dodavatelům služeb pro zelinářský sektor. Pro rok 2025 si ZUČM stanovila několik výzev. Jako sektor s vysokým podílem ruční a sezónní práce je třeba prosadit podmínky pro sezónní zaměstnávání pracovníků. Neméně důležitá je otázka generační obměny, kdy je potřeba do sektoru zelinářství přitáhnout mladou nastupující generaci. Ke zvýšení produktivity může pěstitelům pomoci také smart zemědělství. Pro rozšíření plochy pěstované zeleniny v tuzemsku ze současných zhruba 11 tisíc ha je zapotřebí zejména podpora zavedení závlah a dostatečná kapacita zpracovatelského průmyslu – v ČR citelně chybí mrazírny a konzervárny, ale také zachování spektra účinných látek. „Konference Zelinářské dny vybízí nejen k tomu, co bychom měli udělat pro stabilizaci sektoru, ale také připomenout, proč to děláme: pro zdraví naší země, potravinovou bezpečnost a důvěru lidí, kteří si vybírají naše produkty,“ uvedla předsedkyně ZUČM.
Celý článek naleznete na stránkách týdeníku Zemědělec.