Tmavé zimní dny se začínají pomaličku prodlužovat a projasňovat, zima začíná ztrácet nadvládu nad přírodou a vše postupně spěje k oslavě jarního slunovratu, probouzení přírody, vítání jara, víry v obnovení sil a zdraví člověka – k Velikonocům.
Velikonoce jsou prastaré pohyblivé svátky připadající na první neděli po jarní rovnodennosti, tedy po 21. březnu. Letos připadne Neděle velikonoční na 20. duben. Pod vlivem křesťanství byl velikonočním svátkům vtisknut náboženský charakter – je to největší křesťanský svátek - a byly zasvěceny památce umučení a vzkříšení Krista. Proto se Neděli velikonoční říká také Boží hod Velikonoční.
Z mnoha důvodů, a to nejen křesťanských, jsou tyto svátky spojovány s radostí z nově přišedšího světla (jak duševního – Já jsem to světlo, pravda i život, tak i skutečného), optimizmu, což je podtrženo pestrými jarními barvami. K nim se automaticky pojí i jarní květiny, například modřenec, hyacint, kosatec, tulipán, narcis, anebo i doplňkové květiny jako frézie a alstroemérie. Tyto květiny se mohou ve velikonočním období upravovat do veselých aranžmá v barevných odstínech žluté, modré, ale třeba i růžové. Modrá barva, symbolizující optimizmus a víru je netradičním protikladem k převážně žlutým jarním květinám.
Veselá aranžmá z těchto květin si můžeme nechat připravit profesionálním floristou a doma pak doplnit vlastnoručně malovanými kraslicemi nebo mističkou s naklíčeným obilím. Doporučované tvary aranžmá nejsou dány, důležité je, aby vám aranžmá udělalo radost. Používají se mističky s květy s krátkými stonky. In je i skupinka několika malých váziček se stejným druhem květů nebo i vysloveně velikonoční „hnízda“ z proutí, ve kterém je usazena jak kytice, tak i vejce jako v opravdovém hnízdě.
Víte, proč vejce jsou zrovna symbolem Velikonoc? Podle starých pohanských představ bylo právě vejce symbolem plodnosti. Jeho magická síla byla zvýrazňována i červenou barvou, která byla barvou krve, lásky a života.
Kdo má rád voňavé květy, může si nechat připravit květinové překvapení z frézií, alstroemérií, modřenců nebo kosatců.
Frézie – to je omamná vůně a nezkrotné barvy
Intenzivní, nepovšimnutelná krásná vůně, která obklopí každého, kdo vejde do květinářství, nepatří jiné květině než frézii, poměrně drobné, subtilní květině na tenkém a zdánlivě křehkém stonku, jehož délka se
pohybuje kolem 50 cm. Ve váze pak vydrží frézie v průměru 12 dní a proto se stávají oblíbenou součástí nejen jarních kytic. Frézie se hodí do mnoha druhů aranžmá
či kytic, ať do smíšených, tak jednodruhových, připravených pouze z různobarevných květů, které se liší třeba jen o jeden barevný tón.
Šlechtění frézií se datuje od přelomu 19. a 20. století. Největší pozornost mu věnovali především v Itálii, bouřlivý rozvoj pěstování začal až od 70. let 20. stol. V současné době se holandští pěstitelé pyšní dokonalou hybridní frézií, která má několik poměrně velkých květů na jednom stonku. Jejich úspěch tkví kromě jiného v tom, že kytice z takových květin pak vypadá mnohem plněji a zákazníka více upoutá.
Frézie mají nádherné květy výrazných barev. Nejoblíbenější jsou odstíny žluté, hned po ní následují bílá, červená a růžová. Frézie jsou k dostání ve všech barevných variantách po celý rok, ale nejvíce od února do května. Horoskopy nám radí, že nejvhodnější jsou zejména pro ty, kdo jsou narozeni ve znamení Vah, ale darovat je můžeme s úspěchem komukoliv a kdykoliv.
Jistě každý si přeje uchovat kytici co nejdéle svěží. Proto se doporučuje hned po přenesení domů nožem odříznout tři centimetry stonku a ponechat květiny chvíli zabalené ve váze, než se napijí vodou do které by se měla přidat výživa pro řezané květiny. Vyvarovat bychom se měli blízkosti zrajícího ovoce, zeleniny i výfukových plynů, které obsahují pro ně škodlivý etylén. Místnost, ve které květiny uchováváme, bychom měli občas vyvětrat.
Alstroemeria – tajemný motýl z Chile
Dobrodruh a právník Clas Alstroemer objevil tuto květinu již v 18. století na své výpravě v Chile. Nebýt jeho, možná by si jí vůbec nevšimli pěstitelé v Anglii a v Nizozemsku, kteří se jejím šlechtěním začali zabývat v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Díky šlechtění a novým možnostem se tato krásná květina stala populární. Později ve šlechtění pokračovaly pouze nizozemské firmy, v současné době jsou jednotlivé odrůdy výsledkem složitého křížení. Původní barva všech alstroemérií byla oranžovočervená, dnes se však můžeme obdivovat celému spektru nově vyšlechtěných barev.
Nejoblíbenější barvou je růžová, od něžných odstínů odrůd ‘Flamengo’ a ‘Pink Minetti’ po sytější růžovou, kterou mají květy odrůd ‘Ibiza’ a ‘Granada’. Intenzivní červení se pyšní ‘Sacha’ a nová odrůda ‘Bourgogne’ v barvě burgundského vína. V nabídce nechybí ani žlutokvěté odrůdy, z nichž vyniká ‘Yellow King’ se zářivě žlutými květy. Z oranžových poutá pozornost ‘Victoria’, z bílých ‘Virginia’ a ‘Diamond’. Za zmínku stojí i dvoubarevné odrůdy ’Pink Diamond’ a ‘Rebecca’.
Alstroemérie jsou na trhu k dostání celoročně, čímž se mezi zákazníky stávají populárnějšími a dostupnějšími. Její květy vyniknou samostatně, v kombinaci různých odrůd nebo i ve smíšených vazbách, například v kombinaci s růžemi. Na posledním veletrhu Floriade 2002, který se koná v Holandsku jednou za deset let, byla alstroemériím věnována samostatná výstava. Na ploše 100 m2 bylo k vidění mnoho jejich odrůd v nespočetných barvách a tvarech.
Při koupi stvolů by měla všechna poupata mít znak zralosti a vykazovat již konečnou barvu. Výživa pro řezané květiny pomůže rozvinout i ta nejmenší poupátka a udržet čerstvost celé vazby po delší dobu. Konečky stonků seřízneme šikmo nožem, a z blízkosti květin odstraníme zdroj etylénu - zrající ovoce, zeleninu a výfukové plyny, které květiny poškozují. Ve váze nám při dobré péči vydrží 16 - 20 dní.
Tmavomodrý svět květů – kontrast ke žlutým jarním tónům
Kosatec
Velmi oblíbenou květinou s bohatou historií a širokým spektrem využitelnosti je kosatec. Tato na pohled obyčejná jarní rostlina však upoutá svým neobyčejným květem.
K oblibě kosatce přispívá jeho široké rozšíření v našem podnebném pásmu, i jinde po celém světě - v USA, Asii, Íránu i Iráku, ale také to, že je používán nejen ve vazbách, na záhonech, v léčitelství ale i v kuchyni. Jedlá jsou pražená semena nebo i hlízy některých odrůd, a mezi Eskymáky na Aljašce dokonce nahrazují pražená semena kávu. Oddenky kosatce žlutého se například ještě donedávna používaly k přípravě modré a černé barvy, a zubaři z kořene připravovali drogu. Krásná vůně kosatců se v minulosti využívala i do pudrů, voňavek
a šňupacího tabáku, Italové z něj dokonce připravovali růženec, a protože jsou velmi zbožní, pěstovali kosatce ve velkém na celých lánech polí. Například město Florencie ho má ve svém znaku. Bohatá je i symbolika kosatců, a to po celém světě, například v Japonsku znamená plodnost. V klasické květomluvě pak značí porozumění.
Nyní je dostupných asi 35 odrůd kosatců a téměř 90 procent z nich jsou modré. Některé jsou vysoké jen 10 cm, jiné zase dorůstají výšky až 150 cm. Bílé, žluté, nachové květy, nebo takové, na nichž se tyto barvy kombinují, jsou důkazem, že tradiční modř, tak charakteristická právě pro kosatce, poněkud ustupuje a kosatce začínají hýřit barvami. Mezi tradiční modré odrůdy patří 'Blue Magic', 'Prof. Blaauw' a 'Blue Diamond'. Z ostatních barev je nejoblíbenější žlutě kvetoucí odrůda 'Apollo' a bílá odrůda 'Madonna'. Iris x holandica, který se ve floristice používá nejvíce, vznikl křížením v Nizozemsku v roce 1891.
Floristé využívají modré kosatce na jaře, protože v tomto ročním období je nedostatek modře kvetoucích květin. Většina jarních květin je totiž ve žlutých a sladkých jarních odstínech,
a tak kosatce vytvářejí v jarních aranžmá zajímavý kontrast.
Kosatce jsou k dostání po celý rok. Výborně se hodí do smíšených aranžmá a vazeb, kde se mohou kombinovat s dalšími jarními květinami jako jsou anemonky, pryskyřníky či tulipány. Protože jejich květy díky svému tvaru vyniknou i samostatně,
je možné jednoduše několik květů vložit do zajímavě tvarované nebo barevné vázy.
Po příchodu domů zkraťte stonky šikmým řezem o pět centimetrů. Vodu je potřeba měnit každé dva dny. S přidáním výživy pro řezané květiny kosatec ve váze vydrží až 14 dní.
Modřenec
To, že modřence jsou jen modré, jak by napovídal jejich název, už dávno neplatí. Spolu s kosatcem tak modřenec překvapivě nabourává veškeré předsudky a mylné iluze o modrých květech. Díky nizozemským šlechtitelům to totiž s jeho modrou barvou není tak úplně pravda, protože se můžeme setkat s bíle a dokonce nazelenale kvetoucími modřenci, jakoby menšími cibulovitými bratry hyacintů, jimž se podobají. Není bez zajímavosti, že modřenec také patří mezi jedlé květiny – jeho cibulky se na talíři podávají na ostrově Kréta, Zakynthos, Kerkyra a v jižní Itálii.
Šlechtěné odrůdy mají o mnoho větší květenství než ty, které známe ze zahrádek, a samozřejmě i barvy jsou trochu jiné. Délka stonku se pohybuje minimálně kolem 20 cm. Na trhu jsou dva druhy modřenců Muscari armeniacum a Muscari latifolium. Jedním z hlavních rozdílů mezi nimi je, jakým způsobem vykvétají.
Muscari armeniacum vykvétá od spodních kvítků květenství ke špičce, a Muscari latifolium přesně naopak. Mají také každý trochu jiný tvar květenství. M. armeniacum, které je mezi floristy oblíbenější a žádanější, má pyramidovitý tvar květenství, M. latifolium má květenství válcovité a mnohem tmavší.
Modřenec je květinou, která k nám přináší jaro s jeho typickou vůní. Oblíbený je také u dětí, a je proto hezkou dekorací v dětském pokoji. Dítěti k narozeninám můžeme nechat zhotovit nebo sami uvázat miniaturní kytičkou z modřenců, bílého pryskyřníku a žluté gerbery. Pro jeho vůni jej ale stejně jako hyacint raději na noc přemístíme. Jeho krása vynikne nejen v malých kytičkách, ale také v moderním aranžmá s propletenou mřížkou z listů trávy.
Ve váze vydrží modřenec asi deset dní v závislosti na prostředí a péči. Doporučuje se, stejně jako u ostatních květin, seříznout stonky ostrým nožem a do vody přidat speciální výživu určenou pro řezané květiny hlíz a cibulí. Pokud jsme si modřence donesli z velmi chladného prostředí, necháme je aklimatizovat. Ještě zabalené je dáme do nádoby s vodou a postavíme na chladné místo. Na teplých místech uvadají všechny řezané květiny mnohem rychleji než na chladnějších. Nikdy je tedy nedáváme do blízkosti zdrojů tepla nebo na přímé slunce.