Po 24 letech a utracených 100 milionech korun vědci hlásí splněno. Podařilo se jim vyvinout cibuli, při jejímž krájení člověk nepláče. Firma Bayer vyvinula speciální druh cibule, který nedráždí oči. Zabralo jí to téměř čtvrt století. Nová bezslzá cibule vznikla křížením méně štiplavých odrůd a bez genetických modifikací. Vedle Spojených států se bude tento druh cibule nově prodávat i ve Velké Británii jako luxusní zboží.
Sluneční cibule neboli Sunions jsou na první pohled nerozeznatelné od obyčejných odrůd. Liší se jen chutí a tím, že při jejich krájení člověk nepláče. Jejich vývoj zabral společnosti Bayer čtyřiadvacet let a stál v přepočtu přes sto milionů korun.
Vědci pečlivě vybírali méně štiplavé odrůdy plodiny a křížili je. Zrodila se tak zbrusu nová cibule. Vše se navíc obešlo bez genetických modifikací. Sunions mají mnohem nižší hladinu kyseliny pyrohroznové než standardní cibule. Jsou tedy mnohem méně štiplavé a také obsahují podstatně méně přírodních sloučenin, které způsobují slzení oka.
Už čtyři roky jsou dostupné na americkém trhu a teď míří i do Spojeného království. Výrobce chce, aby si cibule bez slz udržela punc exkluzivity. I proto jí do obchodů dodá pouze omezené množství. Ke koupi tak bude jenom ve stovce supermarketů britského řetězce Waitrose.
Omezená nabídka vyhnala ceny prudce nahoru. Jedno balení vyjde na v přepočtu skoro pětačtyřicet korun. To je třikrát víc, než kolik Britové zaplatí za běžnou cibuli. Luxusní značka se do Spojeného království dováží ze Španělska.*
Zdroj: ČT 24