Méně častou vinařskou specialitu, botrytický výběr, připravuje nyní na trh společnost Vinné sklepy Valtice. Časté střídání teplot na podzim napomohlo ve vinicích k rozšíření ušlechtilé plísně Botrytis cynerea, která nezaměnitelně ovlivňuje senzorické vlastnosti vín. K výrobě použije firma 29 tun hroznů z odrůdy Neuburské.
Hrozny se sklízely 27. listopadu, měly cukernatost 27 stupňů a obsahovaly velké množství hrozinek, takzvaných cibéb. "Vzniklé víno má medové aroma přezrálých hroznů doplněné vůní hrozinek i krásnou, nasládlou a jemnou chuť," doplnil Šťastný. Odběratelem jsou zejména milovníci přírodně sladkých vín. Cibéby jsou rovněž nezbytné pro výrobu slovenské speciality - Tokajského vína. Valtičtí chystají i další méně běžný výrobek, takzvané slámové víno. Hrozny pro tento typ nápoje jsou uloženy u dodavatele na staré sýpce, kde v ideálních skladovacích podmínkách sesychají a tím se v nich koncentruje obsah cukru. Lisování hroznů pro výrobu plánuje podnik zhruba na druhý týden března 2004. Letošní úroda byla podle valtických odborníků výjimečná a lze z ní očekávat vynikající vína. Firma vyrobí ojedinělou kolekci přívlastkových vín výběr z bobulí, tedy získaných z hroznů o minimální cukernatosti 27 stupňů. Jde o odrůdy Sauvignon, Neuburské, Aurelius, Rulandské šedé a modré. Vinné sklepy Valtice jsou se 440 hektary největším pěstitelem vinné révy v tuzemsku. Dominium zahrnuje rovněž dalších asi 350 hektarů smluvních partnerů. Loni měla firma, která je kapitálově propojena s Vinofruktem Dolní Dunajovice, tržby 200 milionů Kč a prodala téměř 30.000 hektolitrů vín.