Izraelci přestávají pěstovat jahody na záhonech na zemi, ale naopak je pěstují na konstrukcích zavěšených u stropu skleníků. Rostlinám se tak vyhnou plísně a škůdci, kteří keříky napadají na zemi, a navíc se dosahuje až dvojnásobných výnosů. Informovala o tom dnes agentura AFP.
Jahody pěstované na konstrukcích nehnijí, není je potřeba ošetřovat postřiky a dají se jíst bez mytí. Ami Sela, který je pěstuje v Negevské poušti, je označuje za ideální bio potravinu. Nový způsob pěstování jahod vymyslel agronom Menachem Diner, který poukazuje také na mimořádné výnosy. Zatímco při tradičním způsobu pěstování v pozemních keřících či řádcích se z hektaru sklidí maximálně 700 kilogramů jahod, z popínavých odrůd je to 1200 kilogramů. Sklizeň je přitom fyzicky mnohem snadnější než sbírání ze země. Izraelští zemědělci se v poslední době věnují pěstění nových druhů zeleniny a ovoce. Vyšlechtili například malé melouny, které mají minimum jader, chutnají lépe než velké vodní melouny a vejdou se do dětské dlaně.