Ve francouzském městečku Beaujeu o půlnoci narazili první sud beaujolais. V kraji Beaujolais tak začaly nesčetné slavnosti, z nichž nejznámější Sarmentelles zahrnuje čtyřdenní ochutnávání vína, večeře s tancem a různá představení.
Beaujolais nouveau se tak po roce klimatických zvratů ocitá znovu na stolech, ještě lepší než to loňské, píše agentura AFP. Polovina z něj je určená k exportu.
"Je velmi dobré, má ovocnou, plnou chuť a hladí v ústech. To je pro beaujolais nouveau dobré," řekla místní občanka Claire, která se zúčastnila noční oslavy uprostřed stánků, pochodů a vyhrávání. "Jako loni má velmi ovocnou příchuť. S těmi klimatickými změnami je rok od roku lepší," prohlásil Dominique z kraje Beaujolais.
Podzimní oslavy se konaly v mnoha dalších městech regionu. Ty v Lyonu například začaly na náměstí svatého Jana s novinkou spočívající v přepravě sudů na nákladních bicyklech.
Loni se stočilo 18 milionů lahví tohoto mladého vína, letos ho bude kvůli meteorologickým podmínkám méně. "Bude to asi o 20 procent méně, než byl průměr minulých pěti let," řekl Daniel Bulliat z profesního sdružení Inter Beaujolais, který ale pochválil skvělou kvalitu letošního vína.
"Je to úžasné víno s poněkud nižší sklizní, které ale plní očekávání," charakterizoval letošní beaujolais Alain Laforest, který řídí oslavy Sarmentelles. Cena se podle něj oproti loňsku zvýší asi o deset procent.
Ze statistiky Inter Beaujolais vyplývá, že 48 procent nového beaujolais půjde na export, přičemž 94 procent z něj tvoří červené víno odrůdy Gamay. Největším zákazníkem je Japonsko, na něž připadá 3,6 milionu lahví, následované Spojenými státy a Británií.
Producenti z Beaujolais mají od roku 1951 výjimku pro obchodování s vínem. Zatímco běžný prodej smí začít až 15. prosince, v Beaujolais se tak dlouho čekat nemusí. Vína, která nesou jasné označení, že jsou mladá, se tam mohou prodávat vždy od třetího listopadového čtvrtka.
Beaujolais nouveau je mladé červené víno, které ještě nestačilo dozrát do plné chuti. Každoročně se mladých vín v oblasti Beaujolais stočí asi 450 000 hektolitrů, asi třetina veškeré místní produkce. Většina mladých vín - 85 procent, se prodá za prvních deset dní od stanoveného data.*